Nezavisni stav

Afera "Respiratori"

Mirsada Lingo Demirović
Mirsada Lingo Demirović

Afera "Respiratori", koja već više od mjesec dana potresa FBiH, čini se da dobija epilog.

U četvrtak naveče uhapšeni su Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, i Fikret Hodžić, vlasnik firme "F.H. Srebrena malina".

Tužilaštvo BiH šuti o detaljima istrage pa i o hapšenju prvog čovjeka izvršne vlasti FBiH. Šta je sve otkriveno tokom istrage, šta su istražitelji otkrili u mobilnom telefonu premijera Novalića te u dokumentaciju koju su proteklih dana izuzeli iz Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i "Srebrene maline", još je nepoznato u javnosti.

Ko je kriv, još je nepoznato, a po svemu sudeći, odgovornost će se utvrđivati u sudskom postupku.

U kojoj mjeri je i da li je Novalić odgovoran za netransparentno raspolaganje sa 10,5 miliona KM budžetskog novca, pokazaće istraga. Nadamo se da će ona pokazati i dokazati jesu li ili nisu Novalić, Solak i Hodžić krivi i da li ima još neko u tom lancu odgovornosti ko ima orahe u džepu.

O aktivnostima Vlade Federacije BiH poduzetim od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona, s informacijom o provedenim javnim nabavkama i prijedlogom mjera trebalo je na vanrednoj sjednici 28. maja da raspravljaju poslanici Predstavničkog doma FBiH. Međutim, ta sjednica je odgođena za ponedjeljak, a Klub poslanika DF-a uputio je prijedlog o smjeni premijera Fadila Novalića.

Hapšenja su u petak izazvala žestoke reakcije iz vrha SDA, a pitanje koje se nameće je da li će i ovo biti samo predstava za javnost ili će završiti pred Sudskim vijećem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije