Nezavisni stav

Bezbjednost radnika dići na viši nivo

Informacija da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS preduzelo konkretne korake kako bi spriječilo dalje povrede radnika na radu je najpozitivnija informacija u posljednjih nekoliko dana.

Posebno je značajno to što ministar ima namjeru da lično utvrdi i uvjeri se u stanje na terenu, odnosno najavio je da će lično da obilazi gradilišta.

Kada uzmemo u obzir koliko ljudskih života je u toku prošle godine ugašeno na radnim mjestima, vidimo da je krajnje vrijeme da se tome stane na kraj.

Oduvijek je poznato da su građevina i šumarstvo najkritičnije oblasti te da je tu, kako je Ministarstvo i odlučilo, potrebna najhitnija reakcija.

Neophodno je zaštititi zdravlje radnika, koji vrijedno, marljivo i teško rade kako bi prehranili sebe i svoje porodice.

Takođe je došlo i pet do dvanaest za kažnjavanje nesavjesnih poslodavaca, kojima su zdravlje i bezbjednost radnika posljednja rupa na svirali.

Podizanje svijesti o zaštiti na radu je krucijalna i najbitnija stvar u cijeloj situaciji, kako bi se preduzele preventivne mjere i kako više niko ne bi zaplakao zbog tragičnog kraja svog bližnjeg, koji je otišao na posao, a nije se vratio kući.

A statistika govori da je ova problematika i te kako uzela maha, jer je samo lani bilo 1.474 povrijeđenih na radu, a od toga 79 teže, i nažalost čak 14 poginulih.

Za samo tri mjeseca ove godine čak je bilo pet pogibija na radnom mjestu.

Bezbjedno radno mjesto mora biti prioritet svih, a posebno na onim opasnijim radnim mjestima, kao što je građevina, naročiti kako se bliži ljeto i kada će biti visoke temerature i još rizičnije izvođenje radova na skelama.

Sve mjere zaštite na radu moraju biti preduzete i od strane radnike i od strane poslodavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije