Nezavisni stav

BiH i Evropa

Danas se navršava godinu dana otkad je EU objavila Mišljenje o kandidaturi BiH za EU, u kojem nas je biranim riječima obavijestila da smo još daleko od spremnosti za članstvo.

Gotovo dvije godine trajalo je natezanje hoćemo li uopšte i kako podnijeti zahtjev za kandidaturu, a kada smo ga nekako na jedvite jade podnijeli, već četiri i po godine traje trakavica u kojoj čekamo da nam kandidatura i formalno bude priznata. U tom periodu su bh. institucije na svim nivoima jedva uspjele odgovoriti na pitanja koja nam je EU poslala kako bi ocijenila spremnost za članstvo. Da nismo uspjeli ni odgovoriti na sva pitanja, dovoljno govori samo za sebe!

Sve nas to upozorava da moramo ozbiljno zastati i zapitati se da li mi želimo u EU. Kao što je nedavno rekao Johan Zatler, šef Delegacije EU, i na šta nas prijateljski upozoravaju i ostali zvaničnici EU, da bi nam se pomoglo, moramo prvo željeti da nam se pomogne i biti spremni pomoći sami sebi.

Umjesto da bh. političke elite budu primjer nastojanja na evropskom putu, kao što to rade političari u nama susjednim zemljama, oni se Evropi podsmijavaju, kritikuju da nam "ne pomaže dovoljno" i umjesto da problem traže u sebi, traže ga u Evropi, kao da je evropska odgovornost, a ne naša, kako ćemo napredovati.

BiH me nekad podsjeća na lošeg đaka koji se želi upisati na fakultet, pa kad ga fakultet odbije jer je nespreman, žali se na fakultet, umjesto da sam zagrije stolicu. Fakultet tom đaku može ponuditi i stipendiju, i pripremne kurseve, i mjesto u učionici, i najbolje nastavnike, ali uzalud sve ako nema vlastitog truda i rada.

EU nije samo najveći svjetski mirovni projekat, sistem vrijednosti uređene pravne države i poštovanja ljudskog dostojanstva, EU je i ekonomsko tržište u kojem svako preduzeće i svaki pojedinac mora da upotrijebi sve svoje talente i dobro zasuče rukave da među stotinama hiljada drugih preduzeća i pojedinaca nađe svoju šansu.

Šta BiH ovakva kakva je može ponuditi Evropi? Šta mi možemo s ovakvim političkim elitama očekivati od Evrope? Imamo veliku sreću da smo na vratima EU i da nam žele pomoći. Ali niko niti hoće niti može uraditi taj posao umjesto nas, ako mi to sami ne želimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije