Nezavisni stav

Blamaža na EU putu

​Bosna i Hercegovina samo deklarativno se zalaže za ulazak u Evropsku uniju, a sve što radi na tom putu nije plod volje i želje, već isključivo pritisaka koji dolaze od evropskih zvaničnika i međunarodnih diplomata.

Priče o napretku i nikad boljim rezultatima na putu ka EU su za malu djecu jer, jednostavno, BiH je nesposobna za bilo kakav ozbiljan korak ka budućnosti. Nesređena politički, nacionalno duboko podijeljena i institucionalno neorganizovana, Bosna i Hercegovina se iz dana u dan, i što se veći izazovi pred nju stavljaju, sve više blamira i pokazuje da nije dorasla vremenu u kojem se nalazi.

Aplikacija za članstvo BiH u Evropskoj uniji, mehanizam koordinacije, predaja odgovora na upitnik, itd.. samo su folklor za široke narodne mase jer, suštinski, Bosna i Hercegovina sve je dalje od Evropske unije.

Dokaz tome je i da smo ostali bez zvanične delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i da se zbog toga, barem do sada, niko ni "počešao" nije.

Tu delegaciju trebalo je da izabere parlament BiH koji već mjesecima ne zasjeda i u kojem niko, ama baš niko ne vodi računa o obavezama, posebno onim međunarodnim, a koji se, kad se bolje razmisli, i ne pita ni za šta s obzirom na to da o svemu odlučuju lideri partija koji se već mjesecima ne mogu dogovoriti o formiranju vlasti na nivou BiH.

Najveći problem u svemu je što zbog neizbora delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, sa sjedištem u Strazburu, niko neće snositi odgovornost, posebno onu političku i što će kao i do sada nastaviti da prodaju priču o evropskom putu, na kojem smo, ako se malo bolje razmisli, stali tamo neke 2006. godine, samo nam još niko to nije rekao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije