Nezavisni stav

Brodolom školstva

Demografska erozija kojoj je u posljednjoj deceniji izložen Unsko-sanski kanton ogleda se u tome što svake godine, u potrazi za boljim životom, sve veći broj građana napušta ove prostore i odlazi u razvijene evropske zemlje.

U ne tako davnoj prošlosti trbuhom za kruhom kretali su radno sposobni muškarci, a njihove porodice su ostajale kod kuće. U međuvremenu, promijenila se globalna migraciona politika, pa sada kompletne porodice odlaze u inostranstvo, a ovaj proces ima mnogostruke negativne implikacije po ovdašnje društvo. Jedna od njih je sve manji broj učenika u školama.

U proteklih nekoliko godina u Unsko-sanskom kantonu zatvorene su brojne područne škole u stanovništvom ispražnjenim selima, a egzistencija više obrazovnih ustanova dovedena je u pitanje. Univerzitet u Bihaću svake godine upisuje sve manji broj studenata i na ovoj visokoškolskoj ustanovi muku muče kako u takvim uslovima osigurati sve što je neophodno za normalno odvijanje nastavnog procesa. Ništa bolja situacija nije u srednjoškolskom obrazovanju, a pojedine škole na rubu su gašenja. Jedna od takvih je Gimnazija u Sanskom Mostu, ustanova s bogatom tradicijom od pola vijeka, gdje je ove godine upisan svega 21 učenik, što je manje od propisanih pedagoških standarda. 

Nažalost, procesi koji se odvijaju posljednjih godina doveli su do toga da će ovo biti posljednja godina kako Gimnazija postoji kao samostalan pravni subjekat i već naredne godine planira se njeno ukidanje, a potom inkorporiranje u budući srednjoškolski centar.

Teško stanje je i u Srednjoj poljoprivrednoj školi "Sanus futurum",u istom gradu, gdje su u prvi razred upisali samo 13 učenika, a tešku sudbinu ovih škola dijele i druge obrazovne ustanove u Unsko-sanskom kantonu. Zbog sve manjeg broja đaka u ovdašnjem školstvu pojavio se i problem tehnološkog viška nastavnog kadra, pa je prema posljednjim informacijama 450 nastavnika i porfesora prekobrojno.

S obzirom na to da je izvjesno kako će se u narednom periodu nastaviti negativni demografski trendovi u USK, odnosno iseljavanje stanovništva, nadležnim institucijama biće sve teže pronaći način kako riješiti goruće probleme. Jednostavno, naše školstvo je doživjelo brodolom, a brod kojim plovimo pun je rupa. I kada neke uspijemo začepiti pojavljuju se nove i nezadrživo tonemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije