Nezavisni stav

Budžetski impulsi

Poslanici i delegati nisu baš sretni kad na dnevni red u Parlamentarnoj skupštini BiH dođe neka inicijativa koja treba da ograniči njihova primanja, da im se umanje dnevnice ili ograniči korištenje telefona.

Svi su oni načelno za to, ali se uvijek peru onom krilaticom "Ima važnijih stvari". Da, ima važnijih stvari od ograničavanja korištenja mobilnih telefona za članove kolegija, sekretare, šefove klubova u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ali se postavlja pitanje zašto bi oni mjesečno od poreznih obveznika u oba entiteta i u Brčko distriktu za svoje telefonske razgovore trošili više stotina KM?

Zbog čega je toliko važno da se njima plaćaju računi s obzirom na to da od građana ove države mjesečno dobivaju 5.000, 6.000 pa i 7.000 KM za ono što rade, bolje reći ne rade.

Zašto ti isti članovi kolegija, predsjednici klubova ne bi sami mogli plaćati svoje telefonske račune?

Dobro, zovu i kontaktiraju sa međunarodnim dužnosnicima, ali i to je plaćeno u Parlamentarnoj skupštini BiH jer postoje fiksni telefoni.

Tužno je što su u ovoj državi zvaničnici naučili da piju, jedu, spavaju, telefoniraju i svašta drugo da rade na račun poreznih obveznika i još za sve to dobiju (pre)veliku platu.

Frapantna je činjenica da su članovi kolegija oba doma i šefovi klubova u prošlom mandatu mogli da koriste 1.000 KM mjesečno na mobitele, a imaju plate od 6.000 do 7.000 KM.

Naša stranka je u parlamentarnu proceduru uputila inicijativu o ograničavanju troškova telefona, međutim teško da će to proći jer se čini da veliki broj poslanika i delegata iz vladajuće koalicije smatra da to nije prioritet u ovom trenutku. Vidjećemo da li smo se prevarili već danas kada o tome odlučuju na sjednici Predstavničkog doma BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije