Nezavisni stav

Ćutanje o virusu korona

Mirsada Lingo Demirović
Mirsada Lingo Demirović

Već danima u BiH, posebno u Sarajevu, vlada panika među građanima zbog sumnje da su neke osobe zaražene virusom korona.

Javnost je danima pokušavala dobiti informacije od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) o izolatoriju, o kriznom štabu, spremnosti ove institucije da se suoči sa eventualnom epidemijom. Konačno, u utorak je menadžment ove ustanove sazvao pres-konferenciju, te je novinare obavijestio da su tri kineska državljanina smještena u KCUS i da je izvršeno testiranje na virus korona. Iako su novinari dobili obećanje da će rezultati biti poznati do kraja dana, to se nije desilo, nego su pojedini mediji iz izvora u KCUS dobili informaciju da su sva tri testa negativna.

Međutim,  u utorak je u Sarajevu zavladala tolika panika, a zbog uputa koje su dolazile iz zdravstvenih institucija, da su građani Sarajeva opustošili pojedine tržne centre i apoteke.

Naime, kako je nekoliko zdravstvenih institucija, odnosno njihovih kriznih štabova dalo preporuke da se stanovništvo snabdije namirnicama, lijekovima, antibakterijskim sprejovima, građani su to veoma ozbiljno shvatili, pa su krenuli  u kupovinu. Rezultat svega toga je da u ovom trenutku u apotekama u Sarajevu nema antibakterijskih sredstava, a velika je potražnja i za vitaminima koji jačaju imunitet.

Građani BiH su u strahu, možda i s pravom, jer je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS, u utorak rekla da virus korona nije pred vratima BiH, nego je već u BiH.

Kako onda da reaguju građani koji dobivaju različite informacije o zaraženima u BiH, o samom virusu, ako krizni štabovi ne žele da na pravi način preko medija informišu građane o svemu tome.

Koliko krizni štabovi nisu na visini zadatka govori i činjenica da je u utorak Sindikat osnovnog  obrazovanja u KS tražio od Vlade i Ministarstva obrazovanja da djeca pohađaju nastavu od kuće. Da li će se neko od nadležnih konačno udostojiti da smiri stanovništvo i  tačno objasni o čemu je riječ i kakva je situacija i šta očekivati - vidjećemo, ali prema prvim potezima ne treba puno očekivati.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije