Nezavisni stav

Da li su bolesni radnici ili sistem?

Podatak da je u toku prošle godine mjesečno 13.700 radnika u RS bilo na bolovanju nije me mnogo iznenadio, jer nužno je da bolestan sistem izrodi i bolesno društvo.

Sistem je po hiljaditi put zakazao i oni koji su položili Hipokratovu zakletvu su spremni do te mjere da prljaju svoj obraz i da propisuju lažna bolovanja, ne razmišljajući pri tom da osim poslodavaca i Fonda zdravstvenog osiguranja ceh nečijeg odsustva plaćaju i kompletno društvo i radnici koji ostaju na poslu i to duplim smjenama, naporima i radom.

Naravno, veliki broj radnika je zaista i bio bolestan, nažalost često i zbog teških bolesti, ali ima i onih koji su spremni na razna lažna bolovanja, a neko drugi će na poslu povući za njih.

Šta rade nadležni kako bi spriječili ovu vrstu malverzacija koja na najveće muke stavlja one najnedužnije u ovoj priči?

Zanima me kada ćemo napokon da izađemo iz vrzinog kola, gdje pojedinci, vezani u jedan sistem, svaki na svoj način doprinose uništavanju kompletnog društva.

Ovo je sistem koji odvajkada funkcioniše u korist onih koji varaju, igraju nepošteno i iz dana u dan se trude da smisle neki novi način kako da prevare, ali najgore je što u toj kompletnoj igri prevara uvijek najviše stradaju oni koji su najmanje krivi.

Većina vas će reći da se svako snalazi na svoj način, pa čak i ako je to uzimanje bolovanja zbog rada u inostranstvu, a ja vam kao protivtezu na tu konstataciju iznosim činjenicu da neko ko radi za minimalac u nekom preduzeću uzme bolovanje, ode da radi u inostranstvo tri mjeseca, njegovo odstustvo će, u većini slučajeva, morati pokriti kolege koje rade za isti taj minimalac, pa mi odmah recite da li je to pošteno.

Vjerovatno znate za bar jedan slučaj gdje je neko da bi otišao na bolovanje ili čak u invalidsku penziju potplatio ljekara i dobio dijagnozu "depresija", "neuračunljivost" ili neki psihički poremećaj koji niste u stanju ni da izgovorite.

Na osnovu toga želim da postavim pitanje nadležnima da li ste i jednom od tih lica, ukoliko ih posjeduju, oduzeli vozačku dozvolu ili dozvolu za posjedovanje oružja?

Neuračunljiva osoba ne može da vozi, a još manje da posjeduje oružje, zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije