Nezavisni stav

Deblokirana Federacija BiH

Federacija BiH bila je u višemjesečnoj blokadi. Razloga je više, a čini se da je jedan od najvažnijih bio taj što su izborni pobjednici u ovom entitetu SDA i HDZ BiH kalkulisali i odugovlačili kako bi pokazali da, ukoliko se ne budu provodili njihovi zahtjevi, mogu i hoće dovesti na "prosjački štap" građane FBiH, posebno one osjetljive kategorije društva koje mjesečnu "crkavicu" dobivaju iz budžeta FBiH.

Da je na pomolu dogovor za entitetski i državni nivo pokazala je sjednica Doma naroda FBiH u srijedu, na kojoj su u roku od pet sati konstituisan Dom, izabrano rukovodstvo iz reda Bošnjaka i Hrvata, usvojen budžet i svi prateći finansijski prijedlozi i konačno puštena finansijska sredstva za invalide, demobilisane borce,  civilne žrtve rata i sve one najosjetljivije kategorije društva.

Ni poslanici i delegati nisu primili platu, ali se nisu puno obazirali na to što 20 dana kašnjenja mnogo znači za one koji dobiju 200 ili 300 KM iz budžeta. Nije teško čekati platu od 4.500 KM, ali pomoć od 300 KM jeste.

Ono što je posebno bilo mučno tokom sjednice Doma naroda FBiH na kojoj je usvojen budžet jesu komentari pojedinih delegata iz stranaka čiji ministri još uvijek sjede u Vladi FBiH i koji su s premijerom FBiH donijeli budžet od 2,65 milijardi KM. Imali su mnogo kritika na budžet uz konstataciju da će ga podržati samo zato što žele odblokirati sredstva za osjetljive kategorije društva u FBiH. Ponašali su se kao da novinari koji sjede u sali, a i građani koji putem medija prate tok sjednice ne znaju da su i ti isti delegati koji su 20 minuta raspravljali kako ništa ne valja u budžetu FBiH dio te vlasti i kako su i njihovi ministri "podigli ruku" za takav budžet.

Bilo bi lijepo kada bi delegati i poslanici u FBiH  konačno shvatili da građani nisu "ovce" i da znaju ko je u protekle četiri godine sjedio u vlasti u FBiH i da dobro znaju da su svima, a nekima i više drage fotelje i da će vrlo rado napustiti principe za iste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije