Nezavisni stav

Diploma u središtu skandala

Dok u naprednim državama padaju ostavke zvaničnika, pa i cijelih vlada, zbog naizgled malih skandala, ne znam šta kod nas treba da se desi da bi neko rekao - povlačim se s funkcije jer sam diskreditovan.

Kao grom iz vedra neba u četvrtak je odjeknula vijest da je inspekcija naredila poništavanje diplome prvog bh. obavještajca Osmana Mehmedagića Osmice.

Iz Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) su se, pred kraj radnog dana, sjetili da se oglase saopštenjem, u kojem navode da je diploma njihovog generalnog direktora "uredno stečena i izdata".

Koliko znam, u nadležnosti OBA nije provjera valjanosti diploma. Ako ćemo biti ironični, možemo samo da pretpostavimo da su obavještajci, zapravo, prisluškivali svog šefa i utvrdili da je, zaista, učio po cijelu noć, pa onda, prije zore, kretao u Banjaluku na predavanja, tresao se od treme pred profesorima...

U svakom slučaju, bilo da je Mehmedagićeva diploma validna ili ne, dok se ne utvrdi šta je istina on ne bi smio da bude na aktuelnoj funkciji.

Šta ako se, u ovom slučaju, pravosnažnom odlukom potvrdi mišljenje inspekcije? Kako tada objasniti građanima da je, na čelu OBA, sjedio čovjek bez adekvatnog fakultetskog obrazovanja?

Međutim, problem je što se kod nas svaki skandal zaboravi za nekoliko dana. Nije ovo ni prvi ni posljednji put da se uzburkaju duhovi zbog nečije sporne diplome. I što je najgore, često su u središtu bure bili visoki zvaničnici, koji odlučuju o našim sudbinama. I ko je odgovorao? Možete li se sjetiti jednog zvučnijeg imena? Ni ja.

Pravna država mora zaživjeti. Ovo što sada imamo predstavlja smijanje u lice narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije