Nezavisni stav

Država koja nema novca za bolesnu djecu

Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Dječje klinike UKC-a Tuzla obilježilo je treću godišnjicu. Veoma je bitno, jer najveći broj oboljele djece u BiH upravo je u Tuzlanskom kantonu, gdje se godišnje otkrije 15 novih slučajeva oboljenja.

Do prije tri godine roditelji su djecu na liječenje vodili u Sarajevo ili drugdje. Na inicijativu Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od malignih oboljenja sa područja Tuzlanskog kantona PIPOL , finansijsku podršku privrednika i lokalne zajednice, napravljeno je pomenuto odjeljenje i tako je roditeljima olakšana borba.

U četiri zida roditelji i djeca bore se sa opakim bolestima od kojih je najčešća akutna leukemija. Mališanima je uglavnom dosadno i žele vani, a majke zabrinute čekaju ishod terapija i svakog novog dana. Kako kažu, niko od njih nije bio spreman na saznanje da mu dijete ima rak. Ali za očaj nisu imali vremena. Nakon šoka, uslijedila je borba. Ipak, imaju ovo odjeljenje koje im je postalo druga kuća. Osoblje bolnice im je maksimalno na usluzi i zajedničkim snagama pokušavaju prebroditi nedaće.

Osmijeh na lice djeci pokušava vratiti i akademska slikarka Zehrina Karić, koja oslikava bolničke zidove. Tako se mališanima smiješe ptice, mede, konjići, leptirovi i druge životinje, ali i likovi iz bajki.

Uz bolnicu uskoro počinje i izgradnja roditeljske kuće, koja će umnogome pomoći roditeljima. I za to se prikupljaju sredstva od raznih donatora. Svako daje svoj doprinos za taj veliki projekat. Živimo u državi koja diše na aparatima i od donacija. Za svaki iole veći i korisniji projekat novca nema. Ima za basnoslovne plate i raskalašni život naših političara. Tu ne manjka.

Za bolesnu djecu uvijek fali. A bolest ne bira. Ona dolazi iznenada i može doći na svačija vrata. Kada pokuca, samo se možete moliti da ne izabere vas i vašu porodicu. Inače ostajete prepušteni sami sebi, volji dobrih ljudi i donatorima.

Ova zemlja navikla je da živi od sadake, kao i njeni građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije