Nezavisni stav

Državni dinosaurus guta sve pred sobom

Investitori i privrednici u BiH suočeni su s velikim poteškoćama kada žele investirati ili započeti neki posao u našoj zemlji.

Sve kreće od obične papirologije, koja oduzima mnogo vremena, a poseban problem su i razne takse i naknade koje privrednici i investitori moraju platiti da bi poslovali. Administracija čini sve da bi otežala realizaciju poslovne ideje nekome ko želi biti koristan, raditi, zaraditi i stvoriti radno mjesto i za druge.

Iako se potpisivanjem Reformske ekonomske agende BiH obavezala da će stvortiti povoljan poslovni ambijent za privrednike i investitore - to se nije desilo.

U Registru neporeskih prihoda koji je zvanično objavljen stoji da u BiH egzistira preko 560 parafiskalnih nameta.

Ono što najviše zabrinjava privrednike i investitore je činjenica da se ti nameti ne smanjuju nego sa donošenjem svakog novog zakona rastu.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH tvrde da je parafiskalnih nameta mnogo više nego što je objavljeno u registru te da ih sigurno ima više od 3.000, jer u registar nisu uvedene općine/opštine.

Kako onda omogućiti rast privrede i investicija, a time i bolji standard za građane BiH? Nemoguće je to u situaciji kada državni aparat i javna preduzeća, poput nekog dinosaurusa, gutaju sve ispred sebe, crpe, uzimaju, a ništa ne daju.

Rudnici, šumska gazdinstva i energetski sektor takođe crpe ogromna sredstva od poreznih i neporeznih nameta, neke naknade poslodavci i investitori plaćaju duplo, poput vodnih, a njihovo poslovanje iz godine u godinu je u gubicima.

I onda se postavlja pitanje kako je moguće da jedan rudnik ili jedno šumsko gazdinstvo posluje iz godine u godinu s gubitkom, a šumska i rudna bogatstva od države dobijaju besplatno?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije