Nezavisni stav

Ekonomska povezanost s Evropom

Ekonomska budućnost BiH je bez ikakve sumnje u potpunosti oslonjena na Evropsku uniju i svi vještački pokušaji da se to stanje promijeni su unaprijed osuđeni na propast.

BiH, pa samim tim i RS, 70 odsto svoje ekonomske saradnje obavlja sa zemljama EU, a ne treba zaboraviti i da smo u smislu donacija i kreditnih aranžmana u potpunosti okrenuti ka finansijskim institucijama koje su pod kontrolom Zapada. Čak i veći dio ostatka od 30 odsto su zemlje koje su svojim privredama vezane za EU, poput Srbije. 

Međutim, za razliku od nekih koji ovo vide kao usud, ja ekonomsku povezanost s EU vidim kao izuzetno srećnu okolnost, zato što se nalazimo pod uticajem i u okruženju ekonomsko-političkog bloka koji je predvodnik najvažnijih društveno-političkih inovacija kad je u pitanju ono što se na engleskom zove "good governance", što zaista nema adekvatan prevod na srpski jezik.

Najbliži prevod bi bio "dobro upravljanje državnim resursima" i zaista smatram da nam se istorija (i geografija) osmijehnula time što nas je smjestila u područje koje je toliko blizu EU. 

Mnogo je primjera koji bi ovo mogli dobro ilustrovati u praksi, a samo posljednji u nizu je prijedlog Evropske komisije da dodatno olakša izvoz poljoprivrednih i tekstilnih proizvoda iz BiH u EU. Evropsko tržište, koje obuhvata pola milijarde ljudi, najveći je ekonomski blok na svijetu.

Znate li šta bi zemlje poput, recimo, Brazila dale da se nalaze na našem geografskom položaju i da imaju pristup ovakvom tržištu uz sve benefite, fondove i tehničku podršku koja ide uz to? 

Naravno da nije sve idila i naravno da se pojedine zemlje EU bore da zaštite svoje poljoprivrednike i korporacije, čiji se interesi možda ukrštaju s našima, ali svaki put kada o tome razmišljam i na jedan tas vage stavim benefite povezanosti s EU, a izazove na drugi, benefiti daleko prevladavaju i odnose prednost. 

To je samo jedan od razloga zašto treba da učimo od Evrope šta je "good governance", da jačamo svoje institucije i podižemo životni standard, koristeći sve ono što nam Evropa stavlja na raspolaganje. 

Zahvaljivaćemo im poslije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije