Nezavisni stav

Epidemija dobija silazni tok

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj trenutno je povoljna i ide dobrim tokom. Na to je uticalo nekoliko faktora koje bih ovim putem želio da naglasim.

To je u prvom redu ponašanje građana i način na koji smo se pridržavali restriktivnih mjera u prethodnom periodu, a nakon toga je uslijedilo određeno popuštanje mjera, ali uz pojačan nadzor unutar zdravstvenog sistema, kao i inspekcijski nadzor unutar zajednice.

Ono što je uvijek najaktuelnije kada je u pitanju virus korona je lična zaštitna oprema, prije svega mislim na korišćenje maski i svakako fizička distanca, koja predstavlja osnovu sprečavanja širenja virusa između dvije ili više osoba.

Mjera dezinfekcije i redovnog pranja ruku, koju smo kao mantru ponavljali od početka pojave korone i sada, predstavlja osnov ne samo kada je u pitanju virus korona, nego i bilo koji drugi virus.

Pred nama je ljetni period kada su aktivne crijevne viroze, tako da nam i u tom slučaju ostaje upravo najjednostavnija mjera - pranje ruku.

Upravo su ove mjere dovele do trenda opadanja broja zaraženih osoba u Republici Srpskoj. Bilježimo i porast broja oporavljenih od virusa korona. Od sredine maja su nam i ti pokazatelji značajno bolji.

Takođe, pratimo i pokazatelje koji se odnose na osobe kod kojih je potvrđen novi virus korona, a čije zdravstveno stanje zahtijeva bolničku njegu. Upravo sa jučerašnjim danom taj broj je pao ispod prosjeka u periodu virusa korona i kreće se prema minimalnom broju lica koja su bila zbrinuta i liječena u bolnicama.

To je dobra vijest ne samo s epidemiološke strane, nego u prvom redu zbog pacijenata koji sve manje razvijaju teže kliničke slike, ali i naših zdravstvenih radnika, koji su sve ovo vrijeme pokazivali veliku požrtvovanost.

Možemo reći da u ovom trenutku epidemija dobija svoj silazni tok. U narednom periodu ćemo ići na dalje postepeno popuštanje određenih mjera, koje su nas prethodnih mjeseci izvukle iz naše zone komfora, ali shodno preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i pažljivo prateći epidemiološku situaciju.

Epidemiologija je složena i zahtijeva analize i sagledavanje problema u kontekstu. Borba protiv virusa koji je pandemijskog karaktera, kao što je ovaj, traje i na to svi moramo da budemo spremni i da nastavimo život u drugačijim okolnostima. Građani Republike Srpske pokazali su veliko strpljenje i odgovornost i zbog toga svi možemo biti ponosni.

(Autor je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije