Nezavisni stav

Gazde, zašto okrećete ploču?

Ili ćeš raditi kako ti ja kažem, ili uzmi svoju knjižicu i vozi, ionako ih ima na birou koliko hoćeš, a jedva čekaju da dođu na tvoje mjesto. Radiće i za manju platu nego što ti dobijaš.

Ovo je rečenica koju su u ne tako dalekoj prošlosti često slušali bh. radnici kada bi se gazdi požalili zbog niske zarade, prekovremenih sati, bahatog poslovođe i slične svakodnevice. Ispaštali su i trpjeli uvrede i poniženja samo zato što su imali jaku konkurenciju na tržištu rada.

Međutim, čini mi se da ova muka počinje da jenjava. I to nezaustavljivo. Teško je danas pronaći iskusnog građevinca, jer malo ko hoće da "gori" na usijanom asfaltu za sitne pare. Vozače autobusa i kamiona te konobare i kuvare takođe traže lupom, a slično je stanje u još nekim djelatnostima.

Iz BiH je, naime, nastavljeno osipanje radne snage, što se zaključuje i u najnovijem ekonomskom izvještaju Evropske komisije za zemlje u procesu proširenja.

Da se razumijemo, ne radujem se iseljavanju iz BiH. Štaviše, pogodi me svaki put kad čujem da odlazi neko meni blizak.

Ali, dosta su se ovdašnji poslodavci silili i zloupotrebljavali činjenicu da radnici moraju da čuvaju kakav-takav posao, jer su zaduženi do guše i primorani da trpe baš sve. Danas mnogi ne znaju kako da nađu ko će im raditi. Šta je reći, gazde, zašto ste okrenuli ploču? Slovenci, Italijani i Austrijanci su vam pomrsili račune?

Nisu. Sami ste sebi bili najveći neprijatelj. Uspjeli ste da obezvrijedite sve što vrijedi. Oni koje ste otjerali sada su među najboljim radnicima u zapadnoevropskim državama. A vi ćete, kako stvari stoje, uskoro morati sami da služite mušterije.

Drage gazde, srećan vam 1. maj. Tobože, sa zakašnjenjem od nekoliko dana. Razumjećete me, vi ste bar na kašnjenja naučili - kad treba pustiti platu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije