Nezavisni stav

Glad u doba korone

Svaka kriza, a posebno ova globalna, za većinu neočekivana, kao što je pandemija virusa korona, ostavlja mnoge negativne posljedice, uzima brojne živote, narušava zdravlje, ekonomiju je gurnula u ambis, a siromaštvo se povećalo i sve je više gladnih.

Oni kojima su džepovi bili prazni, sad su još poderaniji, a vapaji javnim kuhinjama su se povećali. Traži se bar jedan obrok dnevno, a i on postaje sve neizvjesniji. Nema donacija ili je to tek pokoja mrvica u odnosu na ranije.

Problem je što humanitarnim organizacijama donacije, otkako je zavladalo doba korone, gotovo da i ne stižu, privrednici i firme se bore kako opstati, kako zadržati radna mjesta, pa i oni traže pomoć od nadležnih, tako da na bespomoćne trenutno ne misle niti im šta daju.

Dijaspora nije dolazila, tako da i od nje, kako kažu iz humanitarnih organizacija, nema pomoći kao što je bila velikodušna prije pandemije.

Iskreno, i svako ko ima nešto u šteku misli samo na sebe i svoje, kako prištedjeti koju marku, jer se ne zna šta još gore može doći i koliko će sve ovo potrajati.

Ostajalo se bez radnih mjesta, firme i objekti su zatvarani na neko vrijeme, plate su stanjivane, tako da je opšti strah za egzistenciju pojačan, plus strah da se čovjek ne razboli od virusa, koji je u mnogim segmentima i dalje nepoznanica.

Kao i onda sa poplavama, kao i sa raznim nepogodama, i ova korona kriza sve nas kao sistem, kao društvo, a posebno one koji su na funkcijama, trebalo bi da opameti da na vrijeme sakupljamo zalihe namirnica dugotrajnijeg roka, da imamo više sredstava na raspolaganju za javne kuhinje, da imamo više hrane i lijekova za one kojima će zatrebati i život značiti, a ne da nam police zjape skoro prazne.

Teško je svima pala ova distanca, a još teže onima koji su na rubu egzistencije i koji su bolesni. Ako već fizičkom distancom trenutno čuvamo jedni druge, onda bar empatijom, humanošću i darivanjem onima kojima je to prijeko potrebno treba da budemo bliži više nego ikad.

Proći će i ovo, mora, a sačuvati život drugog čovjeka i sačuvati i čovjeka u sebi trebalo bi da ostane kao imperativ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije