Nezavisni stav

Gradilišta poput minskih polja

Dragan Sladojević
Dragan Sladojević

Šta još treba da se desi na gradilištima da bi se inspektori probudili i stavili katanac svagdje gdje je rad opasan koliko i puzanje po minskom polju?

U mjesec dana u banjalučkoj regiji na radnim mjestima ugašena su četiri života i u crno zavijeno isto toliko porodica. Koliko još majki i sestara treba da zaplače da bi one koji moraju spriječiti tragedije savjest počela peći?

Niko ovo krvoproliće ne može da spriječi izuzev inspekcije, koja zbog toga i postoji. Istina, lakše je kazniti vlasnika tezge na pijaci, nego se zamjeriti nekom tajkunu koji ima jaku zaleđinu.

Ali, kap je prelila čašu. Oglasio se alarm koji ukazuje da se paprene kazne moraju izricati. Malo šta poput udarca po džepu može zaboljeti one koji su najodgovorniji za crni avgust na banjalučkim gradilištima.

Jasno je kao dan da će gazda prije na svojoj limuzini i treći put u godini promijeniti aluminke, nego, primjera radi, kupiti šljemove ljudima koji su mu na svojoj pogurenoj kičmi isto to bijesno auto zaradili.

Naši, kako bi za sebe rekli, "ugledni" privrednici, poslodavci, investitori, imaju dušu da gledaju gologlave radnike kako ključaju na 20 metara visine, izložene suncu, dok je 40 stepeni u hladu. I da ih za tu patnju plate toliko da od tih para mogu živjeti sedam dana.

Zato se pred slovenačkom i ostalim ambasadama u BiH obijaju pragovi. Ili, ako ćemo biti direktniji, studija Bečkog instituta za ekonomske studije i Svjetske banke o stanju ekonomija zapadnog Balkana pokazuje da je BiH balkanska zemlja s najviše imigranata.

Odluka Njemačke da olakša izdavanje radnih dozvola bh. građanima povećaće broj odlazaka. Pitaju li se ovdašnje gazde ko će im (g)raditi za 10 godina, rizikujući život za platu ispod svakog dostojanstva?

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije