Nezavisni stav

Građevinarstvo ne zna za koronu

Dajana Vujatović
Dajana Vujatović

Za razliku od drugih segmenata, poput prerađivačke ili proizvodne industrije, koji sabiraju gubitke, oblast građevinarstva u BiH i u doba pandemije izazvane virusom korona i dalje je u porastu.

Dok  su druge oblasti u debelom minusu,  građevinski biznis u BiH  je u ekspanziji, jer se u skoro svim gradovima gradi punom parom.

Sudeći po podacima Agencije za statistiku BiH gdje je za pola tekuće godine povećana izgradnja stanova za šest odsto, dolazi se do zaključka da je stanogradnja nastavila trend rasta ranijih godina.

Sigurno da je tajna uspješnih rezultata  izuzetno dobra potražnja uprkos pandemiji, koja je u znatnoj mjeri srozala ekonomiju širom svijeta.

Zahvaljujući toj potražnji u velikoj mjeri se razvija i sektor građevinarstva, naročito oblast stanogradnje, koja u gradu na Vrbasu, ali i drugim  gradovima posljednjih godina i te kako cvjeta. Stambene zgrade grade se na svakom koraku pa tako mnogi investitori nerijetko čim iskopaju temelje i rasprodaju sve stanove.

I stručnjaci govore da su najčešći razlozi povećane izgradnja stanova u BiH  to što se veliki broj njih u samom početku gradnje rasproda, a kako kažu, i u doba virusa korona nastavilo se s konstantnom tražnjom, te se dolazi do zaključka da se građevinarstvo kao jedna od grana privrede na izuzetno dobar način oduprla pandemiji.

Samo se postavlja  pitanje ko kupuje sve te nekretnine kada su većini stanovnika BiH puna usta krize. Jer čak i ako se uzme u obzir da dobar dio tih nekretnina kupe naši ljudi iz dijaspore, jasno je da njih nema u tolikom broju u kolikom se grade i kupuju. 

Elem, na kraju ispada da je građevinarstvo  barem u doba korone ispalo jedna od najunosnijih privrednih grana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije