Nezavisni stav

Hoće li kazne sačuvati živote

U ne tako davnoj prošlosti u selima se nije moglo naći parče zemlje koje se ne obrađuje, a danas ogromne površine guta korov.

Seljani se s ovim problemom bore na za njih najlakši način - spaljivanjem, što, nažalost, svakog proljeća uzme brojne ljudske žrtve.

Ovaj, moglo bi se sa sigurnošću reći, bezbjednosni problem nadležni u Srpskoj pokušavaju riješiti uvođenjem kazni za sve koji vatru na otvorenom pale prije nego što o tome obavijeste vatrogasce. Sankcije nisu male, već dosežu do cifre od 1.000 maraka.

Hoće li kazne sačuvati živote? Ukoliko se na ovaj način spriječi samo jedna tragedija, mjera je opravdana. Ljudski život nema cijenu.

Inače, predviđeno je da se u borbu sa vatrenom stihijom, kada to vatrogasci ne budu mogli sami, uključe i građani.

Stoga, kazna od 100 do 1.000 maraka čeka i onoga ko bez opravdanog razloga odbije da učestvuje u gašenju požara i spasavanju ljudi i imovine ugroženih požarom ili ako odbije da stavi na raspolaganje vatrogasno-spasilačkoj jedinici alat, te tehnička, prevozna i druga sredstva.

U suštini to znači da će u slučaju izbijanja većeg požara ili opasnosti za ljude, životinje ili imovinu u većem obimu, načelnik ili gradonačelnik moći narediti sposobnim punoljetnim građanima da se uključe u borbu sa požarom.

Teško je reći je li ova mjera opravdana, jer postavlja se bitno pitanje - da li građani imaju dovoljno znanja i iskustva da kvalitetno odreaguju u takvim vanrednim situacijama, a da pritom sebe ne dovedu u opasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije