Nezavisni stav

Igra strijelom kao opomena

Nakon igre lukom i strijelom u banjalučkoj Gimnaziji najpozitivnije od svega je što se sve završilo samo na materijalnoj šteti i anegdoti koja se prepričava po školskim hodnicima.

Zaista je teško i razmišljati šta bi se desilo da suvozačevo sjedište u automobilu nije bilo prazno i da je na njemu neko sjedio.

Na svu sreću, sve se završilo bez povreda i ljudskih žrtava i na tome možemo zahvaliti samo okolnostima.

Iako je profesorica, koja je osmislila ovu vannastavnu aktivnost postupila nepromišljeno, ipak treba da uzmemo u obzir da je sve to uradila iz najbolje namjere i da joj sigurno nije bio cilj da neko bude povrijeđen ili da se ošteti nečija imovina.

Ovaj postupak je samo igrom slučaja završio jednim razbijenim staklom, a kao ishod je mogao imati i više ljudskih žrtava.

Pouka ove priče nije da osuđujemo, niti da se obrušimo na prosvjetnu radnicu, nego da na ovom primjeru naučimo da svi sportovi moraju biti organizovani pod posebnim uslovima i nadzorom.

Pouka ove priče je i da bi trebalo da imamo više prostora na kojima bi učenici mogli bezbjedno da vježbaju ovakvu vrstu sportova, da uživaju u vannastavnim aktivnostima i da se maknu od monotonije školskih klupa.

Iako bi najbolji ishod bio da se ovako nešto nije ni desilo, te da nije bilo ni materijalne štete, ipak je svima nama ovo višesmjerna opomena i to da opreza nikad nije dosta, da treba da promišljamo pri svakom postupku, pogotovo u radu s djecom, te da nam nedostaje prostora za vannastavne aktivnosti učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije