Nezavisni stav

Izigrani dogovor

Iako su se lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović u utorak dogovorili da će usvojiti budžet po skraćenom postupku, te da će završiti imenovanja za koja su procedure već odavno završene, u četvrtak su sve dogovore izigrali.

Naime, zbog opstrukcije SDA Vijeće ministara BiH u četvrtak nije ni zasjedalo jer je Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg ovog izvršnog tijela i ministrica inostranih poslova BiH,  tražila da se neke tačke skinu s dnevnog reda,  a  među njima i imenovanja koja se odnose na institucije za koje je dogovoreno da pripadaju hrvatskom korpusu, pa su hrvatski ministri u Vijeću ministara odbili glasati za dnevni red, tako da je, prvi put otkako je na funkciju došao ovaj sastav, pao dnevni red.

Osjećajući se prevarenim i izgiranim, poslanici SNSD-a i HDZ-a u četvrtak na sjednici Predstavničkog doma BiH nisu podržali budžet za ovu godinu, tako da je on oboren. SDA je za to optužila opoziciju, a listing glasanja pokazuje da je većina opozicionara koji su bili na sjednici glasala za budžet.

Sve u svemu, iz svega ovoga se da zaključiti da su se lideri dogovarali, a da se ništa nisu dogovorili i da se sad sve vratilo na početak. Nema imenovanja, nema budžeta, a time nema ni lokalnih izbora, koji su najavljeni za novembar ove godine.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH traži da se mijenja Izborni zakon BiH i da im se omogući finansijska nezavisnost. Međutim, i to će biti teško.

U međuvremenu, lideri nekih opozicionih partija najavljuju vruću jesen ukoliko ne bude lokalnih izbora.

Kako stvari stoje, postoji realna mogućnost da se obistine najcrnije slutnje nekih političkih analitičara, ali i političara, da cijelu BiH čeka sudbina Mostara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije