Nezavisni stav

Jakim dokazima protiv džihadista

Optužnice protiv bh. državljana koji su prošle sedmice deportovani u BiH, a osumnjičeni su za ratovanje u redovima terorističke organizacije Islamska država, na klimavim su nogama.

Tvrde to pojedini advokati, koji kažu da se tužioci baš i nisu proslavili kada je riječ o prikupljenim dokazima.

Objektivno posmatrajući, odavde zaista nije lako dokazati da li je neko u dalekoj Siriji ratovao ili ne. Ruku na srce, sve ukazuje na to da je riječ o nekadašnjim borcima, odnosno teroristima, ali to treba dokumentovati.

Pravično suđenje podrazumijeva da sudija ne vjeruje pretpostavkama. Međutim, čak i ako tužioci Tužilaštva BiH dokažu svoje tvrdnje, ne treba biti preveliki optimista da će optužene stići zaslužena kazna.

Naime, iako imamo dobar zakon kada je riječ o pridruživanju stranim vojnim i paravojnim formacijama, praksa je pokazala da su pojedinim džihadistima izricane blaže kazne nego sitnim lopovima.

Tako je prije nekoliko godina, nakon sporazuma o priznanju krivice, na 12 mjeseci osuđen bh. državljanin jer se u Siriji i Iraku borio na strani najsvirepije terorističke organizacije.

Od njega je na optuženičkoj klupi gore prošao, recimo, muškarac koji je dobio godinu i četiri mjeseca zatvora jer je iz trgovine u Sarajevu ukrao čokolade i povrijedio radnicu koja ga je zatekla u krađi.

Optužbe protiv grupe muškaraca, koji su protekle sedmice deportovani u BiH, dosta su teške.

Od tužilaca javnost s pravom očekuje da te optužbe kvalitetno dokažu, a od sudija da ne gledaju kroz prste onima koji su svoje ruke okrvavili u Siriji ili Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije