Nezavisni stav

Je li nas koronavirus iznenadio

Slučajno ili ne, baš u nedjelju, kada je u BiH ušla grupa kineskih turista, naši granični policajci dobili su uputstva koja se odnose na nadzor nad novim koronavirusom, od kojeg već sedmicama strahuje cijeli svijet.

Danima prije toga brojne države, uključujući i one iz našeg okruženja, digle su sve svoje medicinske i bezbjednosne kapacitete na viši nivo, što, između ostalog, podrazumijeva  i pooštrene mjere na aerodromima i graničnim prelazima.

Ne treba da idemo daleko kako bismo pokazali kako sistem treba da funkcioniše - na beogradskom aerodromu postavljena je najmodernija termovizijska kamera, koja putnicima detektuje temperaturu, a ako se utvrdi da je kod nekog povišena, smješta se u karantin, a zatim prebacuje na infektivnu kliniku.

U praksi to znači da niko za koga postoji i najmanja sumnja da je zaražen ne može ući u državu.

Kod nas se do prije nekoliko dana manje-više sve svodilo na neprecizna saopštenja, na osnovu kojih je teško bilo zaključiti jesmo li spremni za eventualnu opasnost.

Ruku na srce, naši epidemiolozi su bili na nogama u nedjelju, kada su u BiH ušli kineski turisti, njih 29, od čega 18 iz Vuhana, kojeg zbog novog koronavirusa zovu i trenutno najopasnijim gradom na svijetu.

Međutim, javnost se s razlogom pita da li su institucije dovoljno radile prije toga. Novi koronavirus počeo je da sije strah još prije nekoliko sedmica, a upozorenja stručnjaka su i više nego dramatična.

U najmanju ruku, bh. građani imaju pravo da svakog dana dobijaju svježe, tačne i precizne informacije o tome šta institucije rade na prevenciji i imamo li razloga za brigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije