Nezavisni stav

Ključ u bravu za bahate

Nakon što su otvoreni ugostiteljski objekti u Republici Srpskoj tokom pandemije virusa korona, mnogi vlasnici, ali i njihovi gosti, možda su se i previše opustili, te se u pojedinim kafanama i noćnim izlascima zaboravilo, namjerno ili ne, na postojanje ovog virusa.

Upravo iz tog razloga kako bi zaštitili građane, narodni poslanici su dopunili zakon u kojem se ugostiteljima, ali i trgovcima, te drugima koji pružaju usluge izriče mjera zabrane rada ukoliko ne poštuju mjere zdravstvenih institucija.

Ovom mjerom njima će biti zabranjen rad na pet dana u slučaju eventualnog nepoštovanja distance u objektu, okupljanja većeg broja ljudi od dozvoljenog, te prekoračenja radnog vremena. Ako ponove ovo kršenje mjera, onda će biti zatvoreni na dodatnih 15 dana.

Mjera jeste nepopularna, posebno za privredu, koja je već trpi posljedice, a naročito za ugostitelje, koji i onako već imaju smanjen obim posla. Međutim, smatram je izuzetno opravdanom, jer nam zdravlje mora biti na prvom mjestu. Očigledno je da dobar broj ugostitelja nije shvatio ozbiljno situaciju u kojoj se nalazimo i u kasnim noćnim satima lokale drže i dalje otvorene, pune mladih ljudi, koji uz čašicu više ne da ne drže distancu, nego grle jedni druge. Takvi ugostitelji, kao opomenu, zaslužuju katanac na nekoliko dana.

Istina, za takve pojedine situacije ne treba kriviti samo nesavjesne ugostitelje, već dio krivice snose i njihovi gosti. Mjere su jasne i moramo ih svi poštovati, počev od pojedinca, kako bismo spriječili eventualno širenje zaraze, kojom možemo ugroziti ne samo svoj, nego i živote svojih najbližih.

Odgovorni ugostitelji nemaju razloga za strah, poštujući mjere pokazuju da im je zdravlje njihovih gostiju preče od samog profita, čime pokazuju da su pravi domaćini, te time zaslužuju i bakšiš više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije