Nezavisni stav

Ko je krivac za požare oko Trebinja

Svakoga ljeta u Trebinju se vode jedne te iste priče, koje su oni skloni narodnim poslovicama nazvali praznoslovljem, a obično se odnose na izbijanje požara oko grada, koji, opet, modrocrveni krajolik, sastavljen od cvijeta pelina i škrtog rastinja pretvore u sivo-crne pejzaže najsličnije površini mjeseca.

I niko nikada za takve pejsaže, protkane gustim dimom, koji, usput budi rečeno, dva dana guši cjelokupnu trebinjsku valu, nažalost nije odgovarao, iako oni praznoslovci u hladu bašte "Platani" tvrde da znaju da je svaki put, pa i ovaj, uzrok ljudski faktor, a taj se ljudski faktor u naseljima gdje izbije požar zna i po imenu i po prezimenu.

U Policijskoj upravi Trebinje još nije poznat uzrok iz jednostavnog razloga što oni koji pričaju u hladovini "Platana" ne žele da pričaju za policijski zapisnik, već poručuju da bi ovi trebalo bolje da prečešljaju teren i cjelokupna se priča godinama vrti ukrug.

Ono što se, navodno, pouzdano zna, jeste činjenica da su potrebni idealni, gotovo laboratorijski uslovi prelamanja svjetlosti i ekstremne temperature da suva trava plane od komada bačenog stakla, ali je i neugašeni opušak manje vjerovatan od priča da uvijek plane tamo gdje ima stoke i gdje nakon paljevine bukne mlada trava za ispašu.

Međutim, ni ove pretpostavke ne moraju biti apsolutno tačne dok u policiju ne dođe svjedok koji je palioca vidio i o tome ne posvjedoči, a do tada jedino pouzdano ostaje da krave i ovce nisu podmetnule požar.

I ranijih godina dešavalo se da na izlazima iz grada, u dijelu naselja Gorica, koje graniči sa Banjevcima, izbije požar za koji se tvrdilo da je podmetnut takođe zbog mlade trave, ali nikada nije utvrđeno da li je to zaista bilo tako.

Na društvenim mrežama i u elektronskim komentarima na ove događaje mogu se pročitati i različite optužbe, ali i opravdanja poput onog "Student nije zapalio žito", koji svakom Trebinjcu desetinama ljetnih sezona unazad ostavlja gorak ukus dima u nosnicama i pitanje u glavi koje glasi: Činimo li sebi medvjeđe usluge kafanskim pričama da se zna ko to radi, ali se nije red upisati u listu špijuna?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije