Nezavisni stav

Lažne diplome devastiraju društvo

Ako želiš da uništiš neko društvo, ne treba da šalješ vojsku na njega, dovoljno je samo da im uništiš obrazovanje. O vjerodostojnosti ove mudrosti danas najbolje svjedoči situacija u Bosni i Hercegovini, gdje je obrazovanje jedan od najkompleksnijih nepolitičkih segmenata.

Svi reformski procesi koji su se odvijali u poslijeratnom periodu nisu dali željene rezultate, pa je danas obrazovni sistem zrcalo u kojem se ogleda ružno lice našeg društva. Segment obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu ne razlikuje se od ostatka zemlje, pa je čak možda i više nego drugdje opterećen politikom, korupcijom, nepotizmom i neznanjem.

O tome možda najbolje svjedoče afere o izdavanju lažnih diploma, koje su posljednjih godinu dana konsternirale domaću javnost, a snažan odjek imale i u inostranstvu. Dosadašnje istrage privatnih ustanova i aktera umiješanih u te afere pokazale su čvrstu interesnu spregu njihovih vlasnika s političkim elitama.

Bjelodano je kako je izdavanje lažnih diploma izuzetno unosan biznis koji je donosio milionske profite. Diplome su prodavane kao na pijaci, za tačno utvrđene iznose novca, a da pri tome nije bilo potrebno čak ni pohađati nastavni proces, a o znanju da se i ne priča. Koliko je takvih diploma izdato u proteklim godinama još se ne zna, ali se procjenjuje da se taj broj kreće u hiljadama.

U Ministarstvu obrazovanja USK kažu kako u posljednje vrijeme primaju sve veći broj zahtjeva iz inostranstva i da se strani poslodavci raspituju o stvarnim obrazovnim kompetencijama radnika s ovih prostora koje su zaposlili. Žalosno je da su stvari otišle predaleko, pa se danas s neskrivenom dozom sumnje prate najave domaćih instuticija koje najavljuju provjere diploma vlastitih uposlenika.

Tako su gradske vlasti u Bihaću najavile revizije diploma svih svojih radnika, a nešto ranije takvu inicijativu pokrenule su kantonalne vlasti. Koliko će ove aktivnosti iskreno i ozbiljno biti provedene -  pokazaće vrijeme.

U ovome kantonu i vrapci na grani znaju kako su pojedine privatne obrazovne ustanove u USK u stvari protočni bojleri za sumnjivo obrazovanje stranačkog kadra, pa bi iole ozbiljna intervencija u pogledu revizije diploma u stvari značila rezanje grane na kojoj se sjedi. U stvari, možda im se lažna diploma i može uzeti, ali ne i znanje, zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije