Nezavisni stav

Liga u svjetskoj kaljuži

Međunarodni institut za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS) svrstao je BH Telecom Premijer ligu BiH tek na 95. mjesto na svijetu za 2019. godinu.

U obzir je uzeto 100 liga na planeti, a iza bh. elite ostali su samo Kosovo, Ruanda, Benin, Uganda i Panama. Iako bi neko rekao da je statistika ponekad zbir pogrešnih podataka i da je ne treba uzimati previše ozbiljno, ipak je teško pomiriti se s činjenicom da nam je fudbal na začelju, među zemljama od kojih je mnoge teško pronaći i na geografskoj karti. Zašto nam je najvažnija sporedna stvar u svjetskoj kaljuži, ukoliko pitate klubove, a oni su glavni akteri cijele priče, uputiće vas na Nogometni/Fudbalski savez BiH. Iz bh. kuće fudbala odgovoriće da kroz razne UEFA i FIFA projekte sistematski već godinama ulažu u razvoj infrastrukture i pomažu klubove.

Priča je to koja se vrti ukrug, ne godinama, nego decenijama. I dok tražimo opravdanja u frazama kao što su bio je rat, mala smo zemlja, drugi su krivi, nema se novca i slično, države i klubovi iz okruženja konstantno rastu, napreduju i prave rezultate i višemilionske transfere. Niti jedan klub iz BiH nakon rata nije uspio izboriti plasman u neko od UEFA takmičenja.

Moguće je da svačije krivice ima pomalo, ali je činjenica da u klubovima sve počinje i završava. Omladinski pogoni su nam nula. Na prste jedne ruke, a možda ni toliko, mogu se pobrojati vrhunski svjetski igrači u proteklih dvadesetak godina koji su ponikli i stasali u omladinskim pogonima nekog bh. kluba. Reprezentaciju BiH najvećim dijelom iznjedrila je dijaspora. Svi će se složiti da smo zemlja talenata, ali isto tako nemaju svi talenti priliku. Javna je tajna da prednost za ulazak u prvi tim, u omladinskim pogonima, često imaju djeca onih roditelja s nešto dubljim džepom. I sve dok je na sceni sitno prikupljanje novca ili poena od "moćnih" roditelja, klubovi će u konačnici biti bez novca velikih sponzora, koji ulažu samo u velike i uspješne, a to se postaje isključivo stvaranjem kvalitetnog seniorskog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije