Nezavisni stav

Macola u školama

Ova sedmica u Tuzli započela je skandalima u srednjim školama. U ponedjeljak je uhapšen profesor zbog primanja mita u Rudarskoj školi, dan poslije profesor Gimnazije "Ismet Mujezinović" macolom je prebio direktoricu i pedagogicu, koje su završile u UKC Tuzla sa teškim povredama.

Nije ovo prvi put. I prošle godine je bio skandal kada su se potukli univerzitetski profesori. I sada opet šok i nevjerica. Sve naša realnost. Sve češće. I svi se pitaju otkud profesoru macola u školi. Pitajmo se kud nam ide školstvo.

Obrazovne institucije koje treba da budu uporište znanja, kulture, edukovanja djece, stvaranja ljudstva i čojstva, gube kredibilitet. Umjesto da budu u žiži interesovanja zbog postignutih akademskih dostignuća, o njima se priča zbog prodaje ocjena, diploma, tuča profesora, napada macolom. Prosvjetni radnici nekada su bili krema društva, a danas se njima puni crna hronika.

To je dokaz da je naše društvo sagorjelo, da su nam trule institucije. Kažu, profesor sa macolom u školi. Ko ga je zaposlio, kako je radio tu godinama, šta su radili uprava škole, inspekcija, resorno ministarstvo? Kako je čovjek sa psihičkim smetnjama, ako ih je imao kako nezvanično pričaju, prolazio ljekarske preglede, radio godinama u prosvjeti i učio djecu? Otkud mu ideja da čekićem udara koleginice u glavu?

Palo nam je i obrazovanje. Djeca nam završavaju škole skoro bez pročitane knjige. Nepismena. Ne znaju razdvojiti negaciju i glagol. Čini mi se da to ne brine ni roditelje ni profesore ni državu. Ispuni normu i završi školu da imaš papir. Ne moraš ni završiti, kupi. Ne pati se džaba. Stranka će te zaposliti ili ćeš u Njemačku. Šta će ti znanje? Kome to treba? Zemlja bez obrazovanja je zemlja bez budućnosti. Zemlja sa ovim obrazovanjem koje imamo nema ni prošlosti ni sadašnjosti ni budućnosti. Hodamo pogrešnim stazama koje ne vode nigdje i nikome.

Možda je macola u Tuzli udarila zadnji gong da smo dogorjeli. Da nam snaga caruje, a um klade valja. Neuki smo, a puno pametujemo. Ovo stanje jedino može promijeniti znanje, stručan kadar koji će obrazovati mlade školovane ljude koji će znati kako da nas povedu u bolje sutra, i to perom, a ne macolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije