Nezavisni stav

Medijski standardi

Dokument alumnista Škole za političke studije Savjeta Evrope pokazao je da su mediji u BiH i dalje pod udarom i pritiskom politike i ekonomskih lobija.

Ponuđeni su i neki prijedlozi koji se odnose na stvaranje boljih zakona, bolje kontrole rada i odgovornosti javnih emitera te potrebe regulisanja postojanja i djelovanja online portala.

U dokumentu se takođe spominje da je međunarodna zajednica poslije rata pokušala popraviti stanje na medijskoj sceni, ali se indirektno ukazuje i na krivicu međunarodne zajednice za mnogo toga lošeg kad je u pitanju medijska scena u BiH. Primjera radi, i dalje ne postoji zakon o medijima, nema adekvatne kontrole rada javnih emitera da zaista budu u službi javnosti, a polje online medija uopšte nije regulisano.

U jednom nedavno održanom neformalnom razgovoru bivšeg američkog zvaničnika s grupom ljudi iz BiH, on je priznao da je međunarodna zajednica, kada je donosila reformske zakone (ne samo u oblasti medija, nego uopšteno) dala mig domaćim političkim elitama da neće biti striktnog kontrolisanja kako se zakoni koji su doneseni sprovode.

Ovo je, kako je objasnio, urađeno kako bi se uspostavilo povjerenje i dala šansa da domaće elite ispune obećanje koje su dale da će sami implementirati mehanizme kontrole na zakone koje je kreirala međunarodna zajednica.

Domaće elite su objašnjavale da moraju radi javnosti pokazati čvrstinu, ali da će kooperirati u implementaciji reformi. Danas znamo kako je to završilo - potpunim sunovratom i pravosudnih i drugih reformi koje su stranci sprovodili, a domaće elite trebalo da "kontrolišu".

Ohrabrujuće je da je međunarodna zajednica danas spremna da prizna i prihvati greške koje su činili u proteklih 20 godina.

Dobra je vijest da su danas spremni da daju svoj doprinos da se stvari poprave, da se pomogne medijima da budu profesionalniji, da se insistira na profesionalizaciji, evropskim i demokratskim standardima i u drugim oblastima, posebno u oblasti pravosuđa.

Posao da ovu zemlju učinimo boljom je na nama koji u njoj živimo, ali međunarodna zajednica nam mora pomoći u tome. Oni koji su i sami doprinijeli stanju u kojem se nalazimo moraju pomoći da se ono promijeni.

Inače, džaba smo krečili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije