Nezavisni stav

Migrantska kriza za bogaćenje pojedinaca

Vlasti u Unsko-sanskom kantonu posljednjih dana grčevito pokušavaju da stave pod kontrolu migrantsku krizu nakon niza incidenata koji su zabilježeni na području Bihaća i Velike Kladuše, a čiji su glavni protagonisti bili migranti.

Jedan od pokušaja je formiranje novog prihvatnog centra za strane državljane na lokalitetu Vučjak, desetak kilometara od Bihaća.

Policija posljednjih nekoliko dana sve prekobrojne migrante, koji nemaju smještaj u centru "Bira", odvodi na novu lokaciju, gdje je za njih već pripremljeno šatorsko naselje. Navedenim aktivnostima ovdašnje vlasti nastoje da urbani dio grada oslobode migrantskog pritiska i da ih sve drže na jednom mjestu pod efikasnijom kontrolom.

Pokazalo se da migranti nikako nisu zadovoljni novom lokacijom, pa se u grupama ili pojedinačno nastoje vratiti u Bihać, ali ih policijske patrole presreću i vraćaju natrag.

Međunarodne organizacije koje brinu o migrantima također nisu zadovoljne novom lokacijom, ukazuju na blizinu minskih polja i opasnost od mogućnosti trovanja s obzirom na to da se radi o lokalitetu nekadašnje deponije. Zbog toga su odbile pružiti materijalnu pomoć za opremanje nove lokacije, ali su kantonalne i gradske vlasti uporne i dosljedne u svojim nastojanjima. Pozivaju domaće vlasti i međunarodne organizacije da se ozbiljnije pozabave migrantskom krizom i konačno iz njihovih ruku preuzmu vruć krompir.  Kako sada stvari stoje, to se neće dogoditi u izvjesno vrijeme, jer se nadležne institucije ovim problemom bave samo deklarativno i paušalno.

U ovome trenutku, s obzirom na katastrofične najave o talasima migranata koji će zapljusnuti ovaj kanton, niko ne može prognozirati dalji razvoj situacije.

Građani se ne osjećaju više bezbjedno, negoduju i organiziraju proteste, a vlasti u slučaju najcrnjeg scenarija najavljuju vanredno stanje, blokadu granica kantona i zabranu njihovog daljeg ulaska.

I pticama na grani je jasno kako je migrantska kriza organizovanim grupama i pojedincima poslužila za enormno bogaćenje. Imena najvažnijih organizatora, a radi se o osobama iz kriminalnog miljea, javna su tajna, dok se pominju čak i imena nekih moćnih političara koji su upleteni u cijelu priču, pa čak i predstavnici međunarodnih organizacija. Javnost se pita zbog čega organizovani kriminal u vezi s dovoženjem i izdavanjem smještaja migrantima nije mnogo ranije presječen, već se dopustilo da situacija eskalira i gotovo izmakne kontroli.  Ako se zna da se u cijeloj priči vrti ogroman novac, odgovor se nameće sam po sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije