Nezavisni stav

Mostovima u budućnost

Tri države - BiH, Hrvatska i Srbija - u posljednje vrijeme grade nekoliko bitnih mostova koji ih spajaju.

Primjera radi, onaj koji niče u Gradišci između BiH i Hrvatske, a koji će zamijeniti stari, sagrađen davne 1956. godine, od ogromnog je značaja prije svega za bh. građane.

Bitan je podjednako i most u Sremskoj Rači, koji će, takođe, premostiti rijeku Savu te povezati Srbiju s Republikom Srpskom odnosno BiH, kako nadležni uvjeravaju, za dvije i po godine.

I to nije sve - nedavno su BiH i Srbija potpisale sporazum o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova, a juče je takav sporazum BiH potpisala i s Hrvatskom.

Velike su ovo investicije, a još veći je njihov značaj. Opisao je to savršeno i naš nobelovac Ivo Andrić, koji je napisao: "Od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova."

Činjenica je da mostovi unapređuju saradnju između zemalja regiona i stvaraju preduslove za njihov brži razvoj.

Privreda ne može funkcionisati bez drumskog saobraćaja, a jaka ekonomija je ono što treba ovim državama.

Tačno, mostovi nam mogu obezbijediti bolju budućnost, ali treba raditi na tome da narod tu budućnost ne gradi u tuđini.

Trebaju nam i fabrike. Sigurna i plaćena radna mjesta. Pošten, jednak i pravičan pristup prema svima. Borba s kriminalom. Bolje zdravstvo i školstvo. Tek u tom slučaju, mostovi će imati svoju punu svrhu i njima se neće ići u jednom smjeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije