Nezavisni stav

Na arbitražu potrošeni milioni

Iako je rješenje već više puta obećano, Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu još nije odlučio po tužbi preduzeća "Elektrogospodarstvo Slovenija razvoj in inženiring" protiv BiH, a zbog ulaganja u RiTE Ugljevik.

Ono što je u ovom dugotrajnom procesu najžalosnije jeste to što su na pomenutu arbitražu već potrošeni milioni koji su mogli biti uloženi u mnoge druge korisnije stvari.

Druga stvar, koja nije ništa manje bitna, jeste da su se sporne investicije, prema riječima stručnjaka, odvijale još u vrijeme bivše Jugoslavije te prema tome razloga za međunarodnu arbitražu uopšte nema.

Svakako je problematično to što skoro svi sporovi koji su vezani za ove prostore traju godinama, a na samu odluku o nadležnosti se čeka, evo, već dvije godine.

Iako je sam proces čekanja odgovora dovoljno težak, još teži epilog bi bio ukoliko bi odluka bila u korist slovenačkog preduzeća, jer bi to značilo da bi BIH morala "iskeširati" 1,4 milijarde KM po osnovu ove tužbe.

Poražavajuće je i to što ovo nije jedina tužba te se protiv BiH vodi nekoliko arbitraža.

Ono na šta je i ranije upozoravano jeste da će biti veoma opasno po budžet ukoliko ovi sporovi budu izgubljeni, jer bi to značilo da bi ogromna cifra morala biti isplaćena po ovom osnovu i to iz budžeta Republike Srpske, jer se neka od preduzeća za koja se vode najveći procesi nalaze upravo u RS.

Pomenuti procesi su teški oko milijardu i po maraka, što u suštini predstavlja skoro 50 odsto budžeta RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije