Nezavisni stav

Na posao umjesto na robiju

​Umjesto da idu iza rešetaka, osuđenici iz Republike Srpske, kojima je izrečena zatvorska kazna do godinu dana, uskoro će moći da zatraže da rade u javnom interesu.

U praksi će to značiti da sud, na zahtjev osuđenog, može izreći ovu alternativnu mjeru, od koje bi svi imali koristi.

Prvo, uštedjeće se novac, jer svaki dan u zatvoru košta. Drugo, preduzeća i ustanove imaće korist, jer će dobijati radnu snagu koju neće plaćati. Treće, sigurno je da će se osuđenik, ako je radno okupiran, lakše vratiti na pravi put nego da vrijeme provodi u četiri zida.

Ovu privilegiju, naravno, neće imati okorjeli kriminalci, već samo oni kojim su izrečene blaže kazne.

Važni koraci ka uspostavljanju ove prakse već su načinjeni, a ministar pravde Anton Kasipović raspisao je javni poziv za prijavu učešća preduzeća koja su za to zainteresovana. Uskoro će ministar sačiniti i listu preduzeća i ustanova koji za to ispunjavaju uslove.

Nakon što, dakle, nadležni sud donese odluku o zamjeni kazne zatvora mjerom rada u javnom interesu, ministar će donositi konačnu odluku - rješenje kojim upućuje osuđenika na rad u javnom interesu.

Uvjeren sam da će ovakva praksa dati odlične rezultate. Pokazao je to i primjer iz Unsko-sanskog kantona, gdje se ispostavilo da slanje osuđenika na društveno koristan rad ima višestruko pozitivne efekte.

Primjer iz USK pokazuje da se na ovakav način ostvaruju značajne uštede s obzirom na to da jedan dan koji osuđenici provedu u zatvoru državu košta u prosjeku oko 100 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije