Nezavisni stav

Napadi na novinare

Dejan Šajinović
Dejan Šajinović

Prema podacima UN-a, od 2006. do prošle godine u svijetu je poginulo ili ubijeno čak 1.200 novinara na dužnosti.

UN dalje ističu da u devet od deset slučajeva ubice novinara nikad ne budu kažnjene, što, kako upozoravaju, samo ohrabruje nove napade na novinare. Kako bi skrenuli pažnju na bezbjednost novinara, UN su 2. novembar proglasile Danom borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare.

U BiH, srećom, nije bilo ubijenih novinara, ali zabilježeni su slučajevi pokušaja ubistva, premlaćivanja novinara, kao i verbalnih pritisaka od strane moćnika ili nosilaca vlasti na raznim nivoima. Prema izvještaju Evropske komisije, BiH u prošloj godini nije ostvarila napredak u polju zaštite novinara, a ističu da vlasti slabo reaguju kada je u pitanju politički pritisak na novinare, zastrašivanje i prijetnje prema novinarima. Novinarska udruženja takođe bilježe smanjenje povjerenja javnosti u rad novinara, a tome doprinose i predsjednici zapadnih zemalja, koji novinare nazivaju "narodnim neprijateljima" i svoje pristalice otvoreno pozivaju na medijski linč ako o njima izvještavaju na kritičan način.

Pored ove vrste prijetnji, novinari u BiH su suočeni s ekonomskim pritiskom. Izdavačima, urednicima i novinarima prijeti se da će ostati bez reklamnih prihoda ako o pojedinim političarima ili ekonomskim moćnicima izvještavaju na "neprimjeren" način. Ovu vrstu pritisaka dodatno je povećao virus korona, koji je smanjio marketinške prihode i novinare učinio još ranjivijim.

Nadu da će se stvari popraviti mediji u BiH mogu polagati u EU i Delegaciju EU u Sarajevu, koje su obećale da će u sklopu investicionog programa za zapadni Balkan pomoći i bh. novinarima u prevladavanju ove krize, jer su svjesne koliko su slobodni i fer mediji važni za svaku demokratsku državu. Ovdje postoji obostrani interes - EU će kroz obuke i na druge načine pomoći novinarima da se bore protiv dezinformacija i lažnih vijesti, a bh. mediji će popraviti kvalitet svojih sadržaja.

Borba za povjerenje javnosti u poštene i nepristrasne medije se nastavlja. Evropska budućnost BiH tijesno je povezana s borbom za slobodne i nepristrasne medije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije