Nezavisni stav

Nasilni ekstremizam

Prije mnogo godina jedan stručnjak za bezbjednost mi je rekao da Al Kaida (tada Islamska država nije bila poznata) nikad neće počiniti veće terorističke napade na teritoriji zapadnog Balkana. Rekao mi je da je za njih muslimansko stanovništvo na Balkanu važno kao zona regrutacije i baza za operacije ka Evropi. Ako terorističkih napada na Balkanu i bude, rekao je da to mogu biti samo lokalni akteri s psihičkim poremećajima koji djeluju na svoju ruku.

Sve što je on tada rekao, pokazalo se kao tačno. Teroristički napadi u BiH bili su djelo pojedinaca i manjih grupa, a BiH je uglavnom lokacija koja je prema terorističkim žarištima slala živu silu, oružje, municiju i ideologiju za nasilni ekstremizam. Hapšenje Adisa Abaza, bh. državljanina, zbog povezanosti s terorističkim napadom Islamske države u Parizu samo je posljednji primjer.

Ono što je najvažnije je, prije svega, shvatiti da terorizam i nasilni ekstremizam ovih grupa nema nikakve veze s islamom. Prvi korak ka suzbijanju nasilnih ideologija je shvatanje da je to zlo koje je neprijatelj svih bez obzira na vjeru i naciju.

Borbe protiv nasilnih ideologija nema ako se ne ukloni osjećaj nesigurnosti, etničke ili vjerske mržnje jednih prema drugima i neodgovorne političke zloupotrebe kojima smo, nažalost, svjedoci svakodnevno. Sva istraživanja uzroka radikalizacije pokazuju da ključni faktori nisu siromaštvo i neimaština, nego osjećaj nesigurnosti i nepravde.

I Evropa i Amerika, kao zemlje s kojima smo ujedinjeni u interesu da se nasilni ekstremizam iskorijeni, mogu nam pomoći kako da se ovog zla otarasimo jednom za sva vremena - jačanjem pravne države i institucija, stvaranjem uslova za ekonomski rast i prostora da se svako na ovim prostorima može ostvariti.

Put kojim sada idemo nije dobar. Evropske integracije su zastale, dijelom zbog neodgovornosti domaćih poličara, dijelom zbog nesnalaženja same Evrope. Ljudi moraju dobiti nadu i vratiti povjerenje u institucije, u politički sistem, u sudove, političke partije i vrijednosti liberalnog poretka.

Tako čineći ne samo da ćemo pobijediti nasilni ekstremizam, nego stvoriti bolje društvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije