Nezavisni stav

Ne može brže, jurimo 30

Za vikend sam se vozio na relaciji Banjaluka - Karanovac - Kneževo te se još jednom frapirao stanjem puta i činjenicom da na dobrom dijelu morate ići tek tolikom brzinom da se zapitate da li će vas preteći neki pješak.

U 21. vijeku, dakle, morate da se prilogodite paroli "Ne može brže, jurimo 30", baš kao u sceni iz kultnog filma "Maratonci trče počasni krug".

Ruku na srce, nisu svi putevi takvi - oni frekventniji, poput dionice Banjaluka - Klašnice su kvalitetniji, baš kao i mreža autoputeva, na koju je, istina, sjenku bacila visoka putarina.

Ako pitate vozače, tek manjem dijelu naših puteva mogao bi se dodati epitet moderni, dok ostali odbijaju točkove.

Kada se podvuče crta, za velike cifre koje kao vozači plaćamo tokom, recimo, točenja goriva i registracije vozila, zaslužujemo mnogo bolje.

Dok iz pustih novčanika na akcije dajemo ogromne svote, vozimo se saobraćajnicama nalik šahovskim tablama, na kojim je udobnost slična kao da idete makadamom.

Nikog, stoga, ne čudi to što su putevi u BiH i dalje označeni kao loši i spadaju među najrizičnije za putovanje u Evropi, a što je pokazala mapa koju su izradili međunarodni medicinski i bezbjednosni stručnjaci organizacije "International SOS".

Između ostalog, strani eksperti su zaključili da je bezbjednost na putevima kod nas i dalje manja nego u većini susjednih zemalja.

Ovakva situacija donekle pogoduje samo automehaničarima i trgovcima auto-dijelovima jer - stabilizatora i amortizera ne možete nateći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije