Nezavisni stav

Ni na nebu ni na zemlji

Dejan Tovilović
Dejan Tovilović

Bosna i Hercegovina je na pragu recesije, a njeni građani na ivici siromaštva. Tu su već decenijama, tako da nema sumnje da će i nakon ovog još jednog negativnog procesa ostati iznad provalije, ali i daleko od čvrstog tla. Ni na nebu ni na zemlji.

Recesija dolazi polako, a isto tako kada se ukorijeni treba joj duže vremena da ode. Ova nadolazeća nam govori da su priče o dugogodišnjim ulaganjima u infrastrukturu i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja jednostavno preuveličane ili da mjere nemaju efekta.

Pojmovno, u pitanju je proces u kojem dolazi do pada bruto društvenog proizvoda (BDP) koji je mjerilo ekonomske aktivnosti države.

U BDP je generisana potrošnja kako lična tako i državna, investicije te neto izvoz, tačnije razlika vrijednosti izvoza i uvoza koji je kada je BiH u pitanju tradicionalno negativan i sa kojim se BDP smanjuje.

Za zemlje u razvoju, kao što je i ova naša, od velike važnosti su investicije koje mogu da donesu višestruku korist pogotovo ako su u pitanju izvozno orijentisana preduzeća.

Naime, pored toga što svaka takva investicija direktno povećava BDP, kroz nova radna mjesta se povećava potrošnja, a raste i izvoz. Sve to utiče na bruto društveni proizvod.

Međutim, velike strane investicije u BiH se u posljednjih nekoliko godina mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Jednostavno, investitori ne žele da rizikuju svoj novac, a BiH je sve samo ne sigurna zemlja. 

Sve i da se pojavi neki multimilioner i izgradi proizvodni pogon, veliko je pitanje da li bi mogao da pronađe adekvatnu radnu snagu. Naime, veliki dio građana BiH uveliko razvija Njemačku, Austriju, Italiju i druge evropske zemlje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije