Nezavisni stav

O prorocima evropske propasti

Koliko ste puta u zadnjih dvadesetak godina čuli proricanje propasti EU? Kad god je bila neka kriza koja je testirala evropsko zajedništvo, pojavljivali su se "proroci" koji su predviđali propast ove političke zajednice. Ali, ipak, to se nije desilo.

Mislim da je osnovni razlog žilavosti EU da pregrmi sve krize i iz njih izađe, ako ne jača, onda barem solidno jaka, evropska birokratija koja je u stanju da se kao korijen proširi svim porama i uđe u najskriveniji kutak administracije.

Mislim da je Brexit na vrlo ilustrativan način pokazao koliko je taj evropski korijen žilav i koliko ga je teško sasjeći kada ga se jednom upusti. Čak i u najtvrđoj varijanti Brexita ostaće dijelovi tog evropskog korijena u odnosima Britanije i EU u mnogim oblastima. Taj korijen, kada jednom uđe, nemoguće je u potpunosti iščupati a da s njim ne uništite i cijelo drvo.

Zašto to govorim? Zato što će i propisi EU koji se postepeno inkorporiraju u bh. administrativno-politički aparat djelovati na isti način. Kada se jednom evropski korijen "uvuče" u smjernice o javnim nabavkama, Izborni zakon ili pravosudni sistem, biće ga nemoguće iskorijeniti. Najkritičnije u svemu tome je da se evropske reforme koje treba sprovesti u sistem uvedu na pravi način, bez kompromisa ili gledanja kroz prste od strane evropske administracije.

Slično očekujem i kad je u pitanju reforma javne uprave u BiH, o kojoj su se konačno dogovorili svi nivoi vlasti, ako bude sprovedena kako treba.

U suštini, ona predviđa mehanizme selekcije kadrova, ocjenjivanja uspješnosti i efikasnosti, nove modele saopštavanja informacija javnosti o onome što javna administracija koju građani plaćaju radi u njihovo ime, i druge reforme.

I to je suštinska snaga EU. Niko o tome ne govori, nije očigledno ili lako primjetno, ali posao radi "po dubini". Bez fanfara i bubnjeva, evropski administrativni aparat polako, ali sigurno pomjera stvari, podstiče dogovore, tjera administraciju na transparentnost, a građanima daje uvjerenje da može i drugačije i bolje.

Kritičari to ne razumiju, jer ne vide šta se dešava "ispod haube". EU je, na neki način, kao automobil koji možda nije naročito brz ili sportski, ali se teško kvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije