Nezavisni stav

Odbačena djeca

Pravo na obrazovanje je ustavom zagarantovano, ali to očigledno ne važi za najugroženije kategorije u BiH - djecu sa poteškoćama u razvoju.

Njihovim roditeljima kao da nije dovoljno teško što razvoj mališana ne ide primjereno njihovom uzrastu, a kada im sve institucije okrenu leđa, zapitaju se ko to ima moć da se igra njihovim životima.

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, kojih svake godine ima sve više, i ranije su ukazivali na to da nema dovoljno stručnog osoblja te da se u školama radi po zastarjelom programu koji ne daje najbolje rezultate.

U Kantonu Sarajevo slamka spasa za roditelje je bilo Udruženje za unapređenje obrazovanja i podršku djeci sa poteškoćama u razvoju - EDUS, koje je kroz Javnu ustanovu Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" radilo sa djecom sa poteškoćama u osnovnom i predškolskom obrazovanju, a čijim radom su bili prezadovoljni.

Međutim, stigla je vijest o tome da Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije podržao amandmane na budžet FBiH kojima bi se djeci s autizmom osiguralo pravo na obrazovanje, odnosno obezbijedila sredstva da nastave obrazovanje u EDUS-u. Drugi šamar u istom danu bila im je informacija da je odbijena nabavka GPS narukvica za osobe sa poteškoćama u razvoju, pa se s pravom pitaju zašto je njihovu djecu sistem tako okrutno odbacio.

Prvo polugodište po ovom programu je uspješno završeno, ali sa krajem godine istekao im je ugovor, a iako je početak drugog polugodišta za destak dana, nema naznaka da će se nastaviti njihov razvoj u ovoj obrazovnoj ustanovi. Roditelji su na svim nivoima pokušali obezbijediti sredstva za to, međutim nigdje zasad nisu naišli na podršku.

Umjesto toga ostaje im da mališane, ukoliko imaju uslove, upišu u "obične" vrtiće, gdje osoblje nije dovoljno stručno za rad sa njihovim mališanima kojima treba posebno prilagoditi program.

Još surovije je što oni koji nemaju sredstva za to napuštaju poslove da bi sami radili sa djecom i tako često dovode u pitanje ličnu egzistenciju.

Kada dođe vrijeme za školu, žale se roditelji da je sistem po kojem osoblje radi s njima zastario te da ga je hitno potrebno mijenajti.

Paradoks je što je ova država kojoj su najosjetljivije kategorije posljednja rupa na sviralu potpisnica Međunarodne konvencije o pravima djeteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije