Nezavisni stav

"Parazit" je esej o obespravljenosti za koju svijet mora da zna

David Jojić
David Jojić

Južnokorejski film "Parazit", koji je ovogodišnji dobitnik "Oscara", nije jednostavno preporučiti gledaocu, a da se ne opiše kao spektakl uvrnutih radnji od kojih ćete zanijemiti. Neobičan i originalan, "Parazit" nikoga nije ostavio ravnodušnim, a priznanje u vidu zlatnog kipića omogućilo mu je ulazak u istoriju kao prvi strani film koji je osvojio tu prestižnu nagradu.

Redatelj Bong Džun Ho je odranije ljubiteljima sedme umjetnosti postao poznat po filmovima koji odudaraju od standardne holivudske produkcije. Iščašeni, mračni smisao za humor, prikaz klasnih nejednakosti u svijetu, kritika kapitalizma i korporativizma, sve se to može pronaći u njegovim ostvarenjima, pa tako ni "Parazit" nije izuzetak.

Istorijski uspjeh ostvarenja pokrenuo je brojna pitanja u Holivudu. Možda je upravo ovaj trijumf filma koji nije na engleskom jeziku zapravo pokazatelj da je industrija konačno izašla iz okvira predvidivih raspleta kakve nam Holivud servira već godinama. Zbog već ustaljenih sadržaja i glumaca koje na ekranu viđamo češće od prijatelja iz naše okoline, mi kao gledaoci smo već po automatizmu iz konkurencije otpisali "Parazita" iz Južne Koreje, a pojedini zli jezici su govorili da je taj film u konkurenciji za "Oscara" bio ono što mu i naziv kaže - parazit koji će se ogrebati za malo glamura Holivuda.

Ipak, priča o siromašnoj porodici koja živi u vlažnom stanu u suterenu jedne zgrade u metropoli se pokazala kao pravo osvježenje dosadašnjim "kalup" filmovima. "Parazit" je otvorio vrata manjim produkcijama i dokazao svijetu da kvalitet ne dolazi samo iz velikih studija u Holivudu. Nadam se da će ispisana stranica istorije biti odskočna daska i za druge manje produkcije, te da je ovaj esej iz Južne Koreje o obespravljenosti i klasnim razlikama upravo ono što svijetu treba, da pomoću sedme umjetnosti stvori kritičku misao, a ne da i dalje u godinama ispred nas kino-sale pune romantične komedije i izlizani akcioni junaci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije