Nezavisni stav

Pat pozicija bh. rukometa

U trenucima kada rukometni klubovi uprkos teškoj financijskoj situaciji prave timove za nadolazeću Premijer ligu, ali i nastupe u Evropi (gdje su iz godine u godinu, mora se priznati, sve konkurentniji) nad Rukometnim savezom BiH nikako da se raziđu crni oblaci.

Uz reprezentaciju, isti ti klubovi i Premijer liga su svijetla tačka bh. rukometa, o čemu govori i sve veća posjećenost u dvoranama širom BiH (najbolji primjer su Banjaluka, Gračanica, Visoko...), ali da li to nekome možda smeta?

RS BiH je i ove godine doveo u neizvjesnost početak nove sezone, iako ima daleko većih problema od brojanja krvnih zrnaca. Iako mu prijeti gašenje zbog blokiranog računa (dug oko 1,6 miliona KM) i odbijanja Porezne uprave FBiH da mu dodijeli ID broj, s kojim bi normalno funkcionisao, čelnicima bh. kuće rukometa je u ovom trenutku "kost u grlu" koliko ko ima "svojih" predstavnika u takmičenju. Zapelo je oko broja učesnika u narednoj sezoni, odnosno hoće li Premijer ligu činiti 15, 16 ili 17 klubova.

Ne umanjujući značaj poštovanja reciprociteta, ne možemo da se ne zapitamo zar je ovaj Gordijev čvor moralo baš raspetljavati u "pet do 12" . Do početka sezone Premijer lige BiH ostalo je mjesec i po, a malo toga je definisano.  

Ucjene, neslaganje, razne prijetnje koje su stizale iz tabora sve tri kompenente u najmanje ruku su nepotrebne. Umjesto da gledamo naprijed, zavirimo u dvorište komšiluka gdje se slave titule prvaka Evrope, rukometna bh. vlada, koja je u posljednje vrijeme, mora se priznati, dosta toga uradila dobrog, dovela se u pat poziciju, ali to nije prvi ni posljednji put.

Ide se logikom, ako se već ne zna hoće li RS BiH do septembra uopšte postojati, zašto bi se znalo koliko klubova će igrati u ligi. Krajnje je vrijeme da se ovo pitanje riješi, a realno, za zdravlje bh. rukometa bi bilo bi mnogo pametnije kada bi se umjesto problematici ko će učestvovati u najjačem rangu više pažnje poklanjalo kvalitetu klubova, šansama za dobar rezultat i da li uopšte zaslužuju da igraju najviši rang.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije