Nezavisni stav

Pijan "kao letva" za volanom

Ako želiš nekog da naučiš pameti, udari ga po džepu, kaže stara izreka. Ovo izgleda za balkanski mentalitet ne važi, jer je kod nas reputacija "lošeg momka" važnija čak i od ljudskog života.

Iako kazna za vožnju u pijanom stanju seže i do visokih 1.000 KM i oduzimanje vozačke, to nije spriječilo nesavjesnog vozača da ulicama Bijeljine vozi sa skoro šest promila alkohola u krvi.

Da li je dotični vozač razmišljao koliko će života ugroziti prije nego što se sebično uhvatio flaše zbog tričavog kratkotrajnog zadovoljstva?

Bez obzira na to što je bezbroj života ugašeno zbog pijanih vozača, neki sebi i dalje daju za pravo da zbog svog hira čačkaju bure baruta i svojim izlaskom na ulicu rizikuju živote, počevši od vlastitog.

Našla sam se u bezbroj situacija gdje vozači mortus pijani sjedaju za volan i jedino što ih brine je da li će ih zaustaviti policija i oduzeti im vozačku.

Jadni smo mi ako nam je najveći problem da li će nas zaustaviti policija i ako imamo tako malo osjećaja za opštu dobrobit.

Ovo društvo podsjeća na dijete koje još nije svjesno svojih postupaka pa mu je neophodan autoritet koji će mu reći da ne smije gurati prste u utičnicu, inače će se povrijediti. Ključna je razlika u tome što dijete, kao što rekoh, nije svjesno svojih postupaka, a odrasli jesu.

Da li i pored bezbroj kampanja svih mogućih organizacija o vožnji pod dejstvom alkohola pojedinci i dalje ostaju gluvi i nezainteresovani?

Priča moje drugarice čijeg je šestogodišnjeg brata ubio pijani vozač ostavila je na mene neizbrisiv trag i natjerala me da se zapitam do kada ćemo ostati u mentalitetu "loših momaka", koji bez cilja jurcaju ulicama mortus pijani ne bi li privukli pažnju, a drugi dan se pohvalili riječima: "Brate, kako sam se sinoć ubio, pa sjeo za volan."

S obzirom na to da je pojedincima besmisleno otvarati oči, ostaje nam samo da molimo boga da oni, ali i oni koji se nađu na ulicama ugledaju sutrašnji dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije