Nezavisni stav

Pjesma i cvijeće za talgo voz

Putnički saobraćaj između Bihaća i Sarajeva uspostavljen je nakon punih 27 godina, a događaj je zadobio veliki publicitet u ovdašnjoj javnosti.

Promotivnu talgo kompoziciju, koja je poslije osam dugih sati vožnje stigla na peron željezničke stanice u Bihaću, dočekao je veliki broj predstavnika ovdašnjeg društveno-političkog života, medijskih ekipa i građana. Zadovoljstvo na licima prisutnih bilo je više nego očito, a ozaren je bio i premijer FBiH Fadil Novalić, koji je bio jedan od putnika na promotivnom putovanju.

Svemu je prethodila rekonstrukcija elektromreže na dionici unske pruge od Novog Grada do Bihaća u dužini od 47 kilometara, a u ovaj projekat uloženo je oko 2,8 miliona maraka. Voz će saobraćati svaki dan u oba pravca, a prema izjavama predstavnika vlasti, njegov značaj biće ogroman u komunikacijskom i ekonomskom pogledu. Iz "Željeznica FBiH" kažu kako na ovaj način u praksi ostvaruju svoj plan da se željeznicom povežu svi veći gradovi na području ovog entiteta i dodaju kako će se tako sačuvati postojeća radna mjesta te generisati nova. Predstavnici vlasti USK ističu kako je željezničko povezivanje sa Sarajevom važno iz više aspekata, te da će doprinijeti razvoju turizma na ovim prostorima. Međutim, Krajišnici skloni pesimizmu se plaše kako će novouspostavljena željeznička linija na prostor Unsko-sanskog kantona, sem turista, dovesti i nove migrante, čime bi se značajno pogoršala trenutna ionako teška situacija po ovom pitanju.

Također, skeptici kažu kako se cijelom događaju pridaje prevelika pompa i neopravdani publicitet te sve povezuju s predizbornom kampanjom, koja je davno započela. Dodaju kako u modernom svijetu putnici putuju superbrzim prevoznim sredstvima, željeznicom i vozovima koji pružaju maksimalan komfor i uslugu, dok u Krajini cvijećem i pjesmom dočekuju talgo kompozicije, koje satima kloparaju dotrajalim željezničkim kolosijecima.

S jedne strane može se konstatovati kako je ovo samo jedan u nizu primjera koliko BiH zaostaje za razvijenim svijetom u tehnološkom razvoju, a s druge koliko nam malo treba za sreću i veselje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije