Nezavisni stav

Podrška budućim roditeljima

Bračnim parovima koji se bore za potomstvo i kojima je procedura vantjelesne oplodnje jedini način da postanu roditelji ovaj medicinski tretman pustoši džepove, tako da im bilo kakva finansijska pomoć dobro dođe.

Zato vjerujem da ih je obradovala vijest da se i Doboj pridružio desetinama lokalnih zajednica u RS koje već odavno svojim sugrađankama i sugrađanima sufinansiraju ili finansiraju odlazak na vantjelesnu oplodnju. Sit gladnom ne vjeruje, kaže narodna izreka, pa tako srećni parovi koji su svoju djecu dobili onako kako Bog zapovijeda ne mogu razumjeti muke kroz koje prolaze supružnici koji da bi u svom domu čuli dječji plač moraju u potpunosti da se oslone na nauku, a to sve košta. Novac, da se ne lažemo, ne pada s neba. Zato stavka u budžetu samo za buduće mame i tate sigurno neće osiromašiti ovaj grad, a unijeće radost u nečiji život.

Parovi koji se godinama bore za potomstvo i kojima već otkucava biološki sat možda grabe posljednju priliku da se ostvare kao roditelji, a sigurno su ne samo psihički, nego i finansijski iscrpljeni, pa će im, vjerujem, pomoć koju obećava lokalna zajednica dati snage da ne odustaju i da se još jednom odluče na vantjelesnu oplodnju.

Podršku za svoju borbu u dobojskom Udruženju porodica s problemom steriliteta "Novi život" do sada je tražilo 18 parova, ali se vjeruje da je mnogo više njih koji imaju isti problem, ali se s njim sami bore. Budućim roditeljima i opština Stanari je odlučila da olakša borbu uplatom trećine sredstava za ovaj medicinski tretman, a četiri para koja su prošli tu proceduru već su se obratila ovoj lokalnoj zajednici kako bi retroaktivno bila izvršena transakcija tog iznosa. Možda će se nekome 2.000 KM učiniti simboličnim, ali mužu i ženi, koji pored posla koji rade od sedam do 15 moraju i kod kuće da zavrnu rukave i bavljenjem poljoprivrednom proizvodnjom pribave još nešto novca kako bi sebi otvorili vrata neke klinike za vantjelesnu oplodnju, i ta suma donekle olakšava život.

Mnogi parovi su zbog nekoliko bezuspješnih pokušaja i nedostatka novca od borbe odustali, neke su sustigle godine pa kažu da žale svaki novčić koji su dali za vantjelesnu jer nisu doživjeli da ih zovu mamom i tatom. Oni kojima tek predstoji ta bitka imaju sada priliku da iz budžeta, koji svi mi punimo, dobiju finansijsku pomoć, koja će im omogućiti da možda već sljedeće godine guraju kolica dobojskim ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije