Nezavisni stav

Politička korupcija

Ako neko od evropskih ili američkih donatora kojim slučajem bude čitao ovaj tekst, evo jednostavnog prijedloga kako možete pomoći BiH... Pomozite nam da u sistem javne uprave uvedemo softvere pomoću kojih se jednim klikom može utvrditi kako se troši novac, a svi javni ugovori mogu pročitati na jednom mjestu. Nakon što se taj softver uvede, kojim će javnost, a posebno mediji lako moći utvrditi sve tokove novca i ko i kako ugovara javne poslove, usvojite godišnji budžet za novinarske nagrade koji će izvještavati o korupciji u javnim nabavkama i netransparentnom ili nenamjenskom trošenju sredstava.

U ovako nakaradnom sistemu u kojem svi znamo da svi kradu, a niko ništa utvrditi ne može, BiH još sto godina može biti u "procesu tranzicije", "transparentnosti" i "jačanja pravne države", a da se ništa u suštini ne promijeni.

Ako, na primjer, želite pokušati utvrditi kako je od 2006. do danas na ime akciza za gorivo prikupljenih četiri milijarde maraka utrošeno, neće vam moći pomoći ni Šerlok Holms da se snađete u lavirintima bh. birokratije i uđete u trag novcu.

Godinama govorim da je osnovni izvor političke korupcije u BiH zloupotreba javnih resursa. Stranke postavljaju svoje ljude u državna preduzeća i javnu upravu s osnovnim zadatkom da za svoje partijske šefove iscijede novac za partijske svrhe. Način na koji se to radi jeste da se učini nemogućim da javnost vidi ugovore, kriterijume po kojima se poslovi dodjeljuju, kako se i u koje svrhe troši novac. Drugi dio problema je igra evropskih birokrata s našom korumpiranom političkom elitom u kojem i jedni i drugi fingiraju integracioni proces, a niko ništa suštinski ne čini da se spriječe zloupotrebe.

Ako ovo svi znaju, kako je onda moguće da se ništa ne mijenja?

Topla voda je davno izmišljena, svi mehanizmi transparentnosti i zaštite javnih resursa odavno postoje. Treba ih samo htjeti primijeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije