Nezavisni stav

Porijeklo imovine

Uroš Vukić
Uroš Vukić

Zakon o ispitivanju porijekla imovine isključivo je politička priča koja nema nikakve veze sa pravom, pravdom i eventualnim sankcijama za one koji su imovinu stekli na nelegalan način.

Nema tog zakona koji će "oteti" imovinu onima koji su je otimačinom i švercom stekli  tokom i neposredno nakon rata iz jednog prostog razloga, a to je da ne postoje podaci o platnom prometu na teritoriji BiH do januara 2001. godine.

Ratni računi, plaćanja, transakcije itd. vjerovatno su netragom nestali i nema te istrage i tog stručnjaka koji može "utvrditi" da je neko imovinu stekao na švercu nafte, cigara ili na trgovini oružjem, i pored toga što je to javna tajna i što svako od nas u komšiluku ima nekoga ko je u rat ušao kao sirotinja, a iz njega izašao kao milioner.

Priča o ispitivanju porijekla imovine imala bi smisla tek unazad desetak godina uz uslov da postoji iskrena i istinska politička volja da se to uradi, ali s obzirom na to da vrana vrani oči ne vadi, od toga, siguran sam, neće biti ništa ni ovdje, niti bilo gdje u regionu.

Oni koji imaju milione, a posebno oni koji porijeklo tih miliona ne mogu dokazati, danas su među najvećim finansijerima političkih partija, koje opet s druge strane koriste kao platformu za dobijanje tendera i poslova koji se finansiraju iz budžeta i iz javnih preduzeća.

Stvar je vrlo jednostavna, tajkuni i "oni koji ne znaju otkud im prvi milon" u direktnoj su vezi i "talu" sa onima koji donose i sprovode zakone, a od rata pa sve naovamo svaka vlast je "pravila" i čuvala svoje milionere, tako da ispitivanje porijekla imovine, barem zasad, u najmanju ruku djeluje smiješno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije