Nezavisni stav

Poslanički rječnik

Kakvo je mentalno stanje nacije, govori to što su nas birali u parlament.

Ova rečenica, koju je tokom rasprave o Nacrtu strategije razvoja mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj rekao jedan od poslanika, najbolje oslikava stanje i u paralmentu i u društvu. Ta rečenica je dijagnoza Republike Srpske, njene politike i parlamentarnog života. Dotakli smo moralno i političko dno, i ko god je u skorije vrijeme gledao prenos iz Skupštine, jasno mu je o čemu se radi.

U istoriji parlamentarnog života Republike Srpske bilo je svega, rasprava na ivici fizičkog obračuna, pesničenja po hodnicima, pijanih poslanika i psovki. Vidjeli smo i blokade parlamenta, iznošenja iz sale, čupanje mikrofona, ali nikada nije bilo kao  danas, sterilnih i besmislenih rasprava, rijaliti poslanika, uvreda i doskočica na nivou petogodišnjaka.

Teške riječi, uvrede, seksistički ispadi, prijetnje, omalovažavanje, blaćenje i provociranje postali su sastavni dio zasjedanja. Glupača, peder, lažov, lopov, kriminalac, ljubavnik i kreten, epiteti su koji se sve češće mogu čuti tokom rasprave o nekom zakonu, odluci ili strategiji, ali ono što posebno zabrinjava jesu napadi na žene, tu treba biti nemilosrdan i lišen bilo kakve političke kalkulacije.

Stanićevo prozivanje Vidovićeve da je glupača ili Tamindžijino vrijeđanje Trivićeve, jesu stvar ličnog i kućnog vaspitanja, odgoja i opšteg obrazovanja, ali partija, u ovom slučaju SDS-a i SNSD-a, morali su da reaguju i ograde se od svojih poslanika.

O Narodnoj skupštini i Administrativnoj komisiji,  koje su nadležne za kažnjavanje poslanika, da i ne govorim, isto kao i o reakciji Gender centra Vlade Republike Srpske koji se nije udostojio da stane u zaštitu Trivićeve i Vidovićeve, nego je samo pozvao poslanike da se uzdrže od napada na žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije