Nezavisni stav

Poslovna klima

Namjera Vlade RS je da u novom zakonu o inspekcijskim poslovima olakša mladim ljudima otvaranje prvog biznisa. Kako je planirano, inspekcije neće moći naplaćivati kazne za uočene nepravilnosti u prvoj godini, što će mladima koji prave svoje prve poslovne korake pomoći da nauče sve propise kako ne bi biznis zbog sitnih nepravilnosti morali zatvoriti praktično i prije nego što su ga pokrenuli.

Iako je ovo hvale vrijedan korak, to je tek jedan od barem hiljadu koraka koje država mora napraviti kako bi olakšala mladim ljudima pokretanje prvog biznisa. Ako se mladi biznismeni bez kumova i prijatelja na visokim pozicijama nekim čudom nekako i uspiju oduprijeti partokratiji, odabranim preduzećima, stranačkim privilegijama, suočiće se s birokratijom i nedorečenim zakonskim rješenjima.

Evropski izvještaji o napretku već godinama upozoravaju na lošu poslovnu klimu i nedostatak pravne i ekonomske sigurnosti za investitore. Američki Stejt department, na primjer, piše da se poslodavci u BiH, osim s endemskom korupcijom, suočavaju s ogromnim davanjima državi mimo neto plate.

U RS na neto isplaćenu platu moraju dodati još 63 odsto tog iznosa, a u FBiH skoro 70 odsto. Nije nimalo čudno da onda poslodavci pokušavaju dio plata isplaćivati mimo zakona, samo kako bi sastavili kraj s krajem da ne zatvore firmu i ne otpuste svoje radnike.

U ovim danima, kada se sjećamo stradalih u ratovima i proteklih pobjeda i poraza, dobro je prisjetiti se da se danas za boljitak vlastitog naroda ne bori puškom, već dobrom poslovnom klimom - stvaranjem dobrih zakona i administracije koja je poslodavcima na usluzi, a ne obrnuto. Sve pametne zemlje ulažu u obrazovanje i čine sve da pomognu svojim poslodavcima, jer znaju da će im se ta investicija višestruko vratiti.

Ako se pokaže da će novi zakon o inspekcijama ispuniti svrhu, biće to dobar korak u pravom smjeru. Tim putem treba nastaviti i uvijek biti svjestan one kineske poslovice: da i najduže putovanje započinje prvim korakom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije