Nezavisni stav

Poštena politika nemoguća misija

Jedna od osnovnih zabluda - namjernih ili slučajnih - u BiH je da se političkim angažovanjem stvari mogu suštinski promijeniti nabolje.

Oni koji iznose te tvrdnje ne znaju ili ne žele da znaju kako funkcioniše bh. politika. Političke vrhuške zarobe materijalne i nematerijalne javne resurse i upregnu ih u partijske svrhe. Na primjer, državne ugovore dodijele bliskim tajkunskim firmama, javne nabavke naštimaju svojim partijskim pulenima, a kroz zapošljavanje vlastite stranačke ili biračke baze popravljaju vlastiti izborni rezultat. U ovakvom sistemu svako pošteno političko angažovanje potpuno je nemoguće.

I zato bi umjesto potpuno ispraznih populističko ciničnih priča o tome kako "svako ko želi da mijenja stvari treba da se sam politički angažuje" trebalo pokrenuti istinsku i suštinsku reformu koja bi spriječila političke kriminalne vrhuške da resurse koji pripadaju svima nama privatizuju za svoj uskopolitički interes. 

Postoji mnogo načina kako se to relativno jednostavno, uz pomoć EU, SAD i drugih prijateljskih zemalja može izvesti, a svi se svode na to da se propisi, procedure i zakoni napišu tako da svaka upotreba javnih resursa bude transparentna, a svaka zloupotreba odmah i na mjestu sankcionisana.

Topla voda je odavno izmišljena, tako da je ne treba ponovo izmišljati. Treba samo preuzeti i domaćim prilikama prilagoditi rješenja koja decenijama postoje na Zapadu.

Upravo zato što ovo niko ne želi da uradi i zato što se i dalje insistira na ispraznim floskulama kako političkim angažovanjem u ovakvom propalom sistemu treba mijenjati stvari, imamo činjenicu da ogroman broj partija koje su se registrovale za naredne izbore nema ni adresu, adekvatnu internet stranicu ili kontakt telefon.

Oni u politiku ne ulaze da mijenjaju stvari, nego da se obogate i privatizuju za sebe dio moći. Sve dok je to tako, neće biti ni najmanje šanse za bilo kakav napredak. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije