Nezavisni stav

Predsjedništvo BiH

- Komšiću, jesi li ti bošnjački ili hrvatski član Predsjedništva BiH? - Jesam!

Ova šala, nastala nakon izbora Željka Komšića kao hrvatskog člana u Predsjedništvo BiH, možda i najbolje govori o tome šta u naredne četiri godine možemo očekivati od "kolektivnog šefa države". Sprdnju, ali "ozbiljnu sprdnju" poslije koje u BiH vjerovatno mnogo toga neće biti isto.

Već prve izjave novoizabranih članova Predsjedništva BiH (Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića), ali i komentari njihovih pristalica, posebno "Komšićevih građana", govore da će za četiri godine, sasvim sigurno, biti još manje BiH, a više Srpske pa, ako hoćete, i Herceg Bosne. Ko to ne vidi politički je slijepac koji i danas misli da je Komšića izabrala "bošnjačka građanska BiH", a ne ona najstrašnija "nacionalistička rulja" koja ne može da prihvati da u BiH pored Bošnjaka, žive Srbi i Hrvati. Upravo ta "nacionalistička rulja" uvijena u građansko, najveća je opasnost za BiH koja još uvijek kako-tako opstaje i egzistira kao jedinstvena.

Dodik, Komšić i Džaferović u naredne četiri godine, vrlo vjerovatno, provešće u sukobu, svađama i prepucavanjima i sve što se može očekivati je tehničko funkcionisanje od tačke do tačke dnevnog reda. Samo nekoliko dana nakon izbora novoizabrani trojac pokazao je da nema ništa zajedničko i da je najizvjesnije da Komšić i Džaferović nastave po Izetbegovićevim uputama, a Dodik ili neko drugi po svom i po onom što birači koji su ga izabrali očekuju.

Ne treba isključiti ni mogućnost da Dodik - Džaferović - Komšić i naprave neki rezultat, ali to će zavisiti prije svega od stranaca i njihovih "iskrenih" namjera.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije